Levante Las Planas

El club té una forta identitat de barri. Foto: Cedida

Com hem vist en els últims dies, el futbol mou passions. I no cal anar-se’n als grans campionats internacionals. Sovint, als barris de les ciutats metropolitanes hi ha veritables històries d’amor entre el veïnat i un club esportiu concret. Aquest és el cas del Levante Las Planas de Sant Joan Despí, un club de futbol que va néixer fa dècades en aquest barri treballador i que és una autèntica potència pel que fa al futbol femení i formatiu, amb més de 600 futbolistes i 42 conjunts de totes les categories. De tots aquests, el buc insígnia és el primer equip de noies, que juga a Primera Divisió i que enguany ha aconseguit salvar la categoria.

Ara bé, en els últims mesos han anat sorgint rumors d’una possible marxa del primer equip femení en direcció a Badalona. Els rumors han anat creixent i és qüestió de dies –o hores– que se sàpiga si el Levante femení marxa definitivament o no a jugar al Municipal de Badalona. Una notícia que ha agafat a peu canviat el veïnat i l’Ajuntament, que demanen a l’entitat que no arrenqui aquesta joia del futbol femení català de la ciutat.

“El barri està cabrejat”

Qui possiblement ho està passant més malament és la massa social del club i el veïnat, que en els últims mesos s’han entregat, partit a partit, a animar les noies per ajudar-les a mantenir la categoria. “Hem portat molta gent del barri a l’estadi i hem enganxat moltes entitats perquè també hi anessin a donar suport a l’equip”, reivindica Daniel Frías, president de l’Associació de Veïns de les Planes, que cada setmana arrossegava desenes d’aficionats del barri a l’estadi, megàfon i bombo en mà. En aquest sentit, Frías recorda que no sol passar que un barri obrer de 14.000 habitants tingui un equip a Primera Divisió com el Levante. “El barri està cabrejat i desanimat”, lamenta Frías, que demana “paciència” al club per anar millorant a poc a poc l’estadi local fins a fer-lo de Primera i evitar així la marxa a Badalona.

Frías, així com altra gent vinculada al club, encara té esperança. No faran esbojarrades vagues de fam com la que Homer Simpson va protagonitzar per evitar la marxa dels seus estimats Isòtops de Springfield cap a Albuquerque, però, almenys de moment, Frías ha evitat passar a recollir els tambors i el material que el club els permet guardar en una habitació de l’estadi amb l’esperança de no haver-ho de fer mai, cosa que significaria que l’equip continuaria a les Planes.

Des del club, tanmateix, argumenten que fa dos anys que demanen gespa natural a l’Ajuntament, propietari del camp de futbol municipal de les Planes on, almenys de moment, juga l’equip. En resum, l’entitat reclama una millora de les instal·lacions per estar a l’altura de la Primera Divisió estatal. Això és el que expliquen fonts del Levante, des d’on també volen deixar clar que, a hores d’ara, “no hi ha res tancat”. Així i tot, reconeixen que hi ha moltes possibilitats que el primer equip femení acabi marxant a Badalona.

L’indici del registre

Sense anar més lluny, ja hi ha registrat un equip a la Federació Catalana de Futbol sota el nom Levante LP Badalona FC, amb seu a la Travessera de Montigalà, on precisament està ubicat l’Estadi Municipal de Badalona. Aquesta seria la nova seu del primer equip de noies, però no del segon equip del Levante ni de les categories inferiors, que continuarien entrenant i jugant a Sant Joan Despí.

Amb tot, fonts coneixedores de les negociacions apunten que el govern de Badalona hauria posat una catifa vermella al conjunt santjoanenc per tal de facilitar el seu aterratge, extrem que, tanmateix, no han confirmat ni el club ni el consistori badaloní, amb qui també s’ha posat en contacte aquest diari per conèixer els detalls de l’operació, tot i que ha evitat fer declaracions al respecte. Des del club, a més, reconeixen que, en el cas que el primer equip femení acabi marxant cap a Badalona, l’escut –que té l’heràldica municipal– i el nom haurien de canviar.

Què hi diu l’Ajuntament?

Malgrat que encara no hi ha res confirmat, tothom dona gairebé per feta la marxa de l’equip i fa crides d’últim recurs per evitar-ho. “Tenim la voluntat inequívoca que l’equip continuï a la ciutat, on està fortament arrelat”, va afirmar fa uns dies l’alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, que va destacar la forta “identitat de barri” que té el club.

Des del consistori recorden que, actualment –des de fa unes tres setmanes en concret–, l’Estadi Municipal de les Planes s’està sotmetent a unes obres de millora per renovar el gimnàs, la sala de premsa, els vestuaris i les oficines. Tot plegat, amb un cost de prop d’un milió d’euros que ha posat a sobre de la taula, això sí, el Consell Superior d’Esports, amb fons Next Generation. A més, des del consistori haurien negociat amb el Barça perquè permetés al Levante femení jugar els seus partits a l’estadi Johan Cruyff, sense èxit, extrem que no han volgut confirmar oficialment des del consistori santjoanenc.

Amb tot, la probable marxa del Levante a Badalona s’afegiria a un altre possible significatiu adeu d’un referent de Sant Joan com és TV3, que estaria valorant traslladar-se a Sant Adrià de Besòs.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram