Foto: Jebulon / Wikimedia Commons (CC0 1.0)

Anar a dormir en una ciutat i despertar-se en una altra. O bé creuar mitja Europa en mig matí. O, per als més aventurers, agafar una combinació de trens regionals, ben barats, per creuar lentament d’un país a un altre. Viatjar en tren no té per què ser lent ni car, en funció de les combinacions i de les ciutats que visites. I la xarxa de trens que hi ha, tant per Espanya com per tot Europa permeten fer turisme sense check-in, overbookings o l’estrès d’arribar a un aeroport amb moltíssima antelació i de després haver d’anar des d’un aeroport als afores fins al centre de la ciutat.

En canvi, el tren permet arribar d’un centre de ciutat a l’altre, amb totes les connexions amb transport públic que això implica. I clar, de manera molt més sostenible. Així que ja saps: si vols tenir alguns trucs per arribar en tren i quines són les millors ciutats per fer-ho des de Barcelona, treu paper i boli i apunta aquestes ciutats i consells. A totes hi pots arribar en menys de 12 hores i amb com a màxim un transbord, i hi ha preus per a totes les butxaques.

Com buscar trajectes?

Hi ha un parell de webs que poden ser molt útils a l’hora de buscar informació sobre les rutes, sovint un dels reptes més importants per poder planificar un viatge en tren. Dos exemples són Rome2Rio, que ofereix totes les opcions de transport entre dos punts (també alternatives com autobús, avió o cotxe compartit) i calcula les rutes. I a Europa també funciona molt NS International, que tot i ser una operadora ferroviària dels Països Baixos, és un bon buscador de rutes i intercanvis en trens de llarga distància a tot el continent.

Un altre aspecte a tenir en compte és planificar amb antelació la ruta, fet que ens permetrà aconseguir preus molt més baixos. Ah, i recorda la promoció Verano Joven per viatjar dins d’Espanya si tens entre 18 i 30 anys, que ofereix descomptes de fins al 90% en el preu del bitllet.

1. Montpeller

En només tres hores de tren pots arribar des del centre de Barcelona fins al centre de la capital del Llenguadoc. Hi descobriràs la grandesa d’un centre cultural medieval, uns carrers plens d’art urbà. El trajecte l’operen tant RENFE com TGV.

Centre de Montpeller. Foto: Wolfgang Staudt / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

 

2. València

No cal que siguin falles per gaudir d’una de les ciutats més riques culturalment de l’oest del Mediterrani. A la capital del País Valencià trobaràs des de la història Llotja de la Seda, un dels exponents més importants del gòtic al nostre país, fins als encants dels carrers del centre, la plaça Rodona i les vistes des del Micalet. I l’arquitectura contemporània de la Ciutat de les Arts i les Ciències. No et perdis tampoc una visita al Mercat Central modernista ni a l’Estació del Nord. Hi pots arribar en menys de 3 hores en Euromed o Intercity.

Llotja València

La llotja de València. Diego Delso, delso.photo / Wikimedia commons (CC-BY-SA)

3. Bilbao

La capital del País Basc vol dir escapar de la calor (en principi), però també visitar el Guggenheim, el pont de Biscaia, pintxos per les tavernes i veure la mítica escultura Puppy. Una de les opcions per arribar-hi és un tren Alvia, que no és d’alta velocitat però permet arribar a la capital euskaldun en 6 hores i 51 minuts. Un consell: agafa un tren ben d’hora per aprofitar el dia!

Bilbao

El barri vell de Bilbao. Fernando Pascullo / Wikimedia Commons (CC-BY 2.5)

4. Granada

Res com endinsar-se en l’Alhambra per conèixer el passat andalusí, però tampoc et perdis els carrerons del barri de l’Albaicín o gaudir d’un tablao de flamenc. Hi pots arribar des de Barcelona en 6 hores gràcies a trens directes, o bé fent un breu transbord a Madrid sense sortir de l’estació.

Vista de tota l’Alhambra. Foto: Jebulon / Wikimedia Commons (CC0 1.0)

5. Ginebra

Al cor d’Europa, Ginebra és una ciutat amb grans edificis, molt bons museus, una catedral preciosa i acolorida i un pla ben curiós: banyar-se en un llac al mig de la ciutat. Descobreix-ne també el centre històric i la curiositat d’un museu de rellotges. Per arribar-hi hi ha una opció que tarda només 8 hores amb un canvi a Lyon, gràcies a AVE i SNCF.

Llac Ginebra

Llac de Léman amb el salt d’aigua. Foto: IsabelleT4 / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

6. La Corunya

Al límit de l’Atlàntic, prop del que durant segles creien que era “la fi del món”, trobem la Corunya, una ciutat que no es pensa sovint com a destí a turístic, però que sens dubte té cops amagats. Descobreix-ne el nucli antic i també la torre d’Hércules: l’únic far romà del món que es manté en funcionament! També hi trobaràs la rosa dels vents. No et perdis el bon menjar, la platja i plans ideals amb nens com l’Aquarium Finisterrae. Hi pots arribar des de Barcelona en 7 hores i mitja passant per Madrid en AVE, que també és una opció més barata que el viatge de 13 hores més directe geogràficament.

Torre Hercules a Coruña

La torre d’Hércules o Hèracles es veu entre els menhirs del parc escultòric de la zona. Foto: José Luis Cernadas / Flickr (CC BY 2.0)

7. París

La cité de l’amour necessita poca presentació. Però ja sigui que prefereixis perdre’t per un dels seus barris únics (de Saint-Germain-des-Prés a Montmartre), visitar l’enorme Louvre (reserva’t més d’un dia i evita cues a la Mona Lisa anant-hi ben d’hora), veure la Torre Eiffel i Nôtre Dame. L’AVE directe tarda 7 hores amb preus que poden ser una mica elevats (per bé que es poden aconseguir bones ofertes amb antelació i fora de temporada), però hi ha una bona opció més amable amb la butxaca: anar primer a la Tor de Querol-Enveig amb la R3 de rodalies, i des d’allà agafar l’Intercités de Nuit, que travessa tot França de nit i arriba a París a les 7 del matí. A més, les estacions de París són d’intercanvi i això permet després viatjar a punts diversos del nord d’Europa.

El riu Seine, el pont Neuf, i l’Ile de La Cité de París. Foto: Daniel Julie / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

8. Amsterdam

La ciutat dels canals, les tulipes, les cases tan característiques i la capital de les bicicletes. També hi ha espais de memòria com la casa on es va amagar la família d’Anna Frank abans que els deportessin a un camp d’extermini durant la Segona Guerra Mundial. A més, museus com el Rijksmuseum, el museu de Van Gogh són una oportunitat única per veure-hi quadres dels millors pintors neerlandesos i flamencs. I res com el barri bohemi de Jordaan per conèixer la realitat urbana de la capital dels Països Baixos. Pots arribar-hi en tren en un trajecte una mica més llarg però amb un sol transbord: de Barcelona arribar a Valence Tgv Rhone-Alpes Sud i des d’allà a Amsterdam Central; en un total d’11 hores. Una altra opció és fer transbord a París i així aprofitar per visitar la capital francesa.

Amsterdam

Algunes cases a la riba d’un canal d’Amsterdam. Foto: Felix Winkelnkempe / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

9. Lleó

Un altre racó de la península en què no sempre pensem: la capital dels lleonesos és una joia desconeguda amb una història medieval, una gran catedral i indrets amb encant com la plaça on es fa el mercat. Ves també de tapes i cortos (a fer un toc, vaja) pel barrio Húmedo. Ideal per passar uns dies de desconnexió i tranquil·litat. En poc més de cinc hores hi pots arribar en AVE.

Dia de mercat a Lleó. Foto: Mariluz Rodríguez / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

10. Sevilla

La icònica plaça d’Espanya, el Reial Alcázar, la Giralda, el riu Guadalquivir o el que va ser la Expo de Sevilla. La capital d’Andalusia no s’acaba, i a més dels grans espais monumentals també hi pots visitar els carrerons i els patis andalusos per assaborir la història de la ciutat. Hi pots arribar fàcilment en tren en 5 hores 47 minuts passant per Madrid, en AVE.

Sevilla plaza España

Vista de la plaça d’Espanya de Sevilla. Foto: Carlos ZGZ / Flickr (CC0 1.0)

Cinc pobles bonics per visitar a poc més d’una hora de Barcelona
WhatsAppEmailXFacebookTelegram