Presó Trinitat Vella

Exterior del centre penitenciari de la Trinitat Vella. Foto: Google Maps

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que la presó de la Trinitat Vella s’enderrocarà totalment a partir de l’abril del 2026. El projecte per a la demolició es començarà a preparar el 2025 i suposarà el trasllat dels presos al nou centre penitenciari de la Zona Franca, que entrarà en ple funcionament durant el 2026.

L’espai alliberat per l’enderroc s’utilitzarà per construir més de 400 habitatges de protecció oficial. A més, es preservaran alguns elements patrimonials de la presó, tal com han demanat associacions del barri. Aquesta intervenció forma part del Pla de Barris, que també contempla millores en l’espai públic i equipaments per a la Trinitat Vella.

L’enderroc de la presó és una fita important en la transformació urbanística del barri, que busca millorar la qualitat de vida i la integració social dels veïns. Les entitats de la zona han expressat el seu suport a la iniciativa, que consideren essencial per al desenvolupament futur de la comunitat. “El barri mai ha volgut tenir aquest equipament. Després de molts anys de lluita i moltes mentides per part de les administracions públiques, per fi sembla que la presó marxarà de la Trinitat Vella”, celebra la presidenta de l’Associació de Veïns del barri, Manoli Martínez.

Malgrat la valoració positiva dels canvis, des de l’Associació de Veïns es demana que la majoria els futurs habitatges de protecció oficial siguin per als joves del barri i que es facin més pisos socials a tota la ciutat per evitar convertir la zona en un “gueto”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram