esborrar grafiti

Una treballadora municipal esborra una pintada. Foto: Blanca Blay/ACN

Fer pintades i grafits, consumir alcohol, fer necessitats fisiològiques al carrer i cometre infraccions viàries són les conductes que més enfaden la ciutadania de Barcelona, segons les conclusions del procés participatiu sobre l’Ordenança de Civisme que l’Ajuntament ha fet els darrers quatre mesos publicades aquesta setmana.

Pel consistori, les dades aconseguides amb aquest procés posen de manifest que la ciutadania veu necessari que existeixi una ordenança que reguli les actituds incíviques. A més, el sentiment majoritari dels participants al procés és, detalla l’Ajuntament, que cal sancionar les persones que no la compleixin i augmentar la presència policial per a detectar les faltes.

Segons les conclusions, els veïns de la ciutat també reclamen optimitzar l’ús dels agents cívics, proporcionant-los més coneixements i autoritat per intervenir en situacions conflictives. Altres propostes són que augmenti l’activitat sancionadora i l’import de les multes i que s’instal·lin més càmeres de videovigilància.

Més suport als vulnerables

La ciutadania “ha mostrat interès”, afirma el consistori, per incorporar com a nova conducta la prohibició d’atemptar contra la llibertat i indemnitat sexual. També hi ha propostes que demanen més atenció a les persones que es troben situacions de vulnerabilitat, amb més treballadors socials i places d’allotjament, i establir mesures alternatives pensades per a aquest col·lectiu.

Una altra de les conclusions és que cal més difusió de l’Ordenança de Convivència en tots els àmbits de la ciutadania, fent pedagogia de les conductes que no es poden fer a l’espai públic. Alhora, l’estudi ha destacat la demanda de donar més possibles mesures alternatives als infractors en substitució de les sancions econòmiques.

El procés participatiu s’ha dut a terme entre el febrer i el maig i ha recollit 570 propostes, el 76% a les sessions que s’han fet als districtes i el 24% a través de la plataforma Decidim Barcelona.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram