Faustino Oro

Faustino Oro és un nen prodigi dels escacs. Foto: Chess.com

Si fa uns mesos un nen argentí resident a Badalona, Faustino Oro, va saltar als titulars en derrotar el millor jugador d’escacs del món, Magnus Carlsen, ara aquest infant de 10 anys ha tornat a trencar rècords en convertir-se en el Mestre Internacional més jove de la història. Ho va aconseguir diumenge en un torneig disputat al Club Escacs Barcelona, on la jove promesa va finalitzar invicte, amb quatre victòries a les sis primeres partides i taules a les darreres tres. Amb un 6,5/9, Oro va compartir el primer lloc de la competició amb un altre Mestre Internacional, Cristian Andrés Hernández, mig punt per davant del Gran Mestre Hipólito Asis Gargatagli.

Aquests resultats han permès a aquest nen convertir-se en Mestre Internacional -un honor que només aconsegueixen els millors jugadors- amb 10 anys, 8 mesos i 16 dies, tot i que encara està pendent de ratificar per la Federació Internacional d’Escacs (FIDE). D’aquesta manera, Oro supera Abhimanyu Mishra, que ostentava el rècord anterior amb 10 anys, nou mesos i tres dies. De fet, el portal de la federació, Chess.com, ha comparat les seves xifres amb la de grans mestres com Carlsen o Nakamura quan tenien la seva edat, i estan molt per sobre. I no només això, ja que aquest prodigi badaloní ha esdevingut Mestre Internacional amb menys edat que genis com el mateix Carlsen, o els mítics Bobby Fisher, Gary Kasparov o Anatoli Karpov.

El seu èxit ha estat aplaudit per jugadors d’arreu del món i per personalitats com al president d’Argentina, Javier Milei. “Felicito el geni Faustino Oro per la seva tremenda fita, espero conèixer-lo aviat per a agrair-li en persona haver portat el país al més alt”, ha expressat Milei a les xarxes.

Una passió que va arrencar durant la pandèmia

Faustino va començar a jugar als escacs a la pandèmia, després que el seu pare, Alejandro Oro, li obrís un compte a Chess.com a petició de la seva esposa, Romina Simondi. Els pares expliquen que era una manera de mantenir entretingut el nen durant el confinament. Però el que havia de ser un passatemps va esdevenir una passió que ara produeix els seus fruits. De fet, el Faustino va començar a emetre en directe les seves partides conjuntament amb la directora de contingut de ChessKid, Ivette García. “Des que vaig conèixer en Fausti el 2021 em vaig adonar que estava en presència d’un geni dels escacs”, expressa García a Chess.com.

En la seva trajectòria, a més de la victòria sobre Carlsen, el Faustino també ha assolit ltres rècords, com ara el de ser el jugador d’escacs més jove a obtenir un rating clàssic tant de 2.200 com de 2.300. A més, el jove prodigi badaloní destaca per la seva habilitat en les partides ràpides. Sense anar més lluny, és el jugador més jove a assolir un rating blitz -de ràpides- de 3.000. És per aquest motiu que s’ha guanyat l’apel·latiu de ser el ‘Messi dels escacs’.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram