Estadi Espanyol

Visita institucional de la RFEF del novembre passat per avaluar l’estadi perico, amb la presència de l’alcalde Balmón (primer per la dreta). Foto: RCDE

Tot indica que el camp de l’Espanyol, l’Stage Front Stadium de Cornellà, serà una de les seus del Mundial de futbol que Espanya, Portugal i el Marroc organitzaran el 2030. Així ho proposarà aviat la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) de manera oficial a la FIFA, el màxim organisme del futbol mundial, que és qui haurà de decidir d’aquí a uns mesos on s’acabaran jugant els enfrontaments de la competició més important del planeta. Malgrat que l’última paraula la té la FIFA, l’estadi perico és un dels millor posicionats per ser finalment elegit per acollir partits del Mundial.

Des de l’Espanyol treuen pit del seu estadi, del qual diuen que és una instal·lació “pionera en modernitat, funcionalitat i eficiència”. Va ser inaugurat l’any 2009 i ha acollit diversos partits de seleccions. A finals de maig, una delegació de la FIFA va examinar-lo, acompanyada pel subdirector general de l’Espanyol, Antoni Alegre, i representants dels ajuntaments de Cornellà i del Prat, ja que la instal·lació està ubicada a cavall entre els termes municipals d’aquestes dues ciutats. El novembre, a més, ja van rebre una altra visita de la RFEF, encapçalada pel seu president, Pedro Rocha, que va reconèixer que li havia “encantat” el que havia vist.

Aquell dia, el CEO de l’Espanyol, Mao Ye, va remarcar que compten amb el suport de “totes les institucions implicades”, amb les quals han treballat “conjuntament” per tirar endavant una candidatura que va arrencar ara fa exactament dos anys. Aquell dia de novembre, de fet, hi va ser present l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, que en més d’una ocasió ha expressat que l’Ajuntament va a totes amb la candidatura de l’estadi perico per ser seu del Mundial.

Fonts de l’Ajuntament del Prat, per la seva banda, han expressat al Línia que tenen molt interès perquè l’Stage Front Stadium acabi acollint partits del Mundial del 2030 i que “sempre” han anat de bracet amb Cornellà per aconseguir-ho. Per fer-ho, expliquen que han treballat de valent per presentar la documentació que els ha sol·licitat la FIFA, referida als dispositius de seguretat, l’oferta hotelera o la ubicació de la fan zone o zona dels aficionats, que han proposat que es col·loqui als terrenys adjacents a l’estadi i que formen part del terme municipal pratenc.

Amb tot, que partits d’un Mundial es juguin a casa teva és un al·licient per a una ciutat, tant a nivell d’imatge com econòmic: un augment de les pernoctacions als allotjaments de la zona i un increment de vendes per a la restauració i el comerç de la ciutat, així com la creació de llocs de feina per cobrir les necessitats de la cita mundialista, són caramels per a qualsevol consistori. Ara bé, què passa amb el veïnat que viu a la vora?

“És insuportable”

En aquest sentit, des de l’Associació de Veïns de Riera, barri on hi ha l’estadi, no veuen tan clar els beneficis d’acollir un campionat internacional com aquest. “El que ens faltava”, expressen des de l’entitat a aquest diari. El to de la conversa denota afartament i desesperació per la situació que viuen setmanalment quan l’Espanyol juga a casa. “És insuportable”, reconeixen des de l’associació veïnal, que es planteja fer mobilitzacions de cara al setembre per protestar contra les problemàtiques derivades de tenir un estadi de primera divisió a pocs metres de casa.

Tot i que asseguren que no tots els aficionats que van al camp es comporten malament, destaquen que una minoria, “els ultres”, són els que provoquen incidents. L’últim, durant el partit del play-off d’ascens a primera contra l’Oviedo, que va acabar amb una batalla campal entre radicals de les dues aficions en un bar proper a l’estadi. “Borratxos, pixades… Quan venen aquí, sembla que el carrer és seu”, denuncien els veïns.

L’impacte del camp de l’Espanyol, que tot i estar ubicat gran part a terrenys del Prat [veure desglossat] afecta directament el nucli urbà cornellanenc, també s’estén a la mobilitat els dies de partit, amb embussos que es generen a la zona i que han estat al centre del debat des que es va inaugurar la instal·lació esportiva ara fa 15 anys.

Per tot plegat, que el Mundial arribi a Cornellà no és una bona notícia per als veïns de Riera. “Quins beneficis en traurem? Cap ni un”, reblen des de l’associació. Aquest diari no ha rebut resposta de l’Ajuntament de Cornellà a les preguntes plantejades al respecte. Per recollir declaracions públiques municipals cal remuntar-se al Ple de l’octubre, quan Balmón va prometre a PP i Vox, que volien que es votés una declaració institucional a favor de la candidatura de l’estadi de l’Espanyol com a seu del Mundial, que remaven a favor d’acollir partits d’aquesta competició.

Un estadi ubicat a dues ciutats

L’estadi de l’Espanyol està ubicat entre dues ciutats, Cornellà i el Prat. Aquesta situació, gairebé única al món, s’ha traduït en un litigi: Cornellà reclama uns terrenys, els de la Plana del Galet, que pertanyen al Prat, que és qui cobra els impostos de l’Splau i un 20% dels de l’Espanyol.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram