Foto: Freepik

La contaminació de l’aire és el segon factor de risc de mor al món per davant del tabac, segons un informe de l’Institut d’Efectes sobre la Salut fet en col·laboració amb Unicef. Segons l’estudi L’Estat de l’Aire al Món, publicat aquest dimecres, la contaminació atmosfèrica va causar 8,1 milions de morts a tot el món el 2021. També és el segon factor de risc de mort per als menors de cinc anys al món, per davant de la malnutrició. Unicef alerta que els nens i nenes són “especialment vulnerables” pels efectes sobre la seva salut, amb repercussions com “el naixement prematur, el baix pes en néixer, l’asma i les malalties pulmonars”.

D’altra banda, prop de tres quartes parts de la població catalana va respirar aire contaminat per damunt dels límits legals que la Unió Europea marca per al 2030. És una de les principals conclusions de l’informe sobre qualitat de l’aire d’Ecologistes en Acció. Els ports de Barcelona i Tarragona i la plana de Vic tenen superacions dels valors límit de partícules PM10, mentre que el Prepirineu, la plana de Vic i l’aeroport del Prat mostren una gran afectació de la contaminació per ozó troposfèric. Barcelona i l’àrea metropolitana superen els valors de la nova Directiva de manera àmplia i generalitzada.

El 2021 l’exposició a la contaminació atmosfèrica es va relacionar amb més de 700.000 morts de nens i nenes menors de cinc anys i Unicef vincula gran part d’aquestes a la cocció en interiors amb combustibles contaminants, sobretot a l’Àfrica i Àsia. Així, l’estudi constata que la taxa de mortalitat relacionada amb la contaminació atmosfèrica en nens i nenes menors de cinc anys a l’Àfrica oriental, occidental, central i meridional és 100 vegades superior a la dels seus homòlegs en països de renda alta.

Limitar la contaminació

Davant les dades i l’afectació especial als menors, Unicef reclama a les autoritats mundials: “Encara es pot fer més per impedir que la contaminació atmosfèrica segueixi superant altres riscos per a la salut com una de les majors amenaces per a milions de vides”.

Més del 90% de les morts per contaminació atmosfèrica a tot el món (7,8 milions de persones) s’atribueixen a la contaminació atmosfèrica per PM2,5, tant ambiental com domèstica. Aquesta procedeix de la crema de combustibles fòssils i biomassa en sectors com el transport, les llars, les centrals elèctriques de carbó, les activitats industrials i els incendis forestals, explica la nota de premsa d’Unicef.

L’informe inclou dades de més de 200 països i territoris de tot el món i afirma que “gairebé tots els habitants del planeta respiren diàriament nivells insalubres de contaminació atmosfèrica, amb repercussions de gran abast per a la salut”.

Els plans de millora de la qualitat de l’aire són obligatoris segons la legislació vigent, però una desena de comunitats autònomes continuen incomplint la seva obligació d’elaborar-los per rebaixar l’ozó a les zones on s’excedeixen els objectius legals. A instàncies d’Ecologistes en Acció, els tribunals de justícia han obligat a aprovar-los als governs de Castella i Lleó, Catalunya, el País Valencià i Navarra.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram