Droga

La clefedrona és una droga nova a Europa i ha arribat a Barcelona amb en Primavera Sound. Foto: Freepik

El programa Energy Control alerta de l’arribada d’una nova droga a Catalunya, que s’ha detectat per primera vegada al Primavera Sound. Coneguda com a clefedrona, 4-CMC o 4-clorometcatinona, és una psicoestimulant de la família de les catinones que ha aparegut recentment en el mercat de les NPS (o noves substàncies psicoactives), sobretot a Europa. Alerten especialment que, pels canvis del mercat, es té encara molt poca informació dels riscos de la 4-CMC, però que hi ha casos documentats d’intoxicacions fatals i no fatals. S’adverteix especialment del risc en combinació amb altres fàrmacs.

Des d’Energy Control, un projecte pioner nascut a Barcelona que treballa per la reducció de riscos en el consum de drogues, expliquen que la duració total dels efectes d’aquesta nova droga sol ser d’entre 2 i 4 hores, i que pot tardar entre 20 i 60 minuts a fer efecte. Això no obstant, els efectes si s’esnifa comencen als 2-3 minuts. La substància es distribuïa en unes pastilles quadrades de color rosa.

S’estima que els efectes adversos poden ser similars als d’altres estimulants semblants: insomni, ansietat, pols cardíac elevat, pressió sanguínia elevada, vasoconstricció perifèrica, bruxisme, pupil·les dilatades, suor, temperatura corporal elevada, etc. Adverteixen especialment del fet que no se’n coneixen els riscos greus i efectes adversos, pel fet de ser una droga recent,que va aparèixer al mercat el 2014 i va ser fiscalitzada a escala internacional el 2020.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram