Versalles Sant Andreu tancament

El Versalles va tancar el 31 de maig. Foto: Línia

Nou cop al comerç emblemàtic de Barcelona. Fa pocs dies arribava el torn del centenari bar Versalles, que ha hagut d’abaixar la persiana. Aquest negoci de Sant Andreu de Palomar, fundat el 1915, ha estat un dels punts de trobada més importants dels andreuencs, que ara es queden sense un espai de referència al barri.

El bar Versalles es va inaugurar a la planta baixa de Can Vidal, un edifici modernista del segle passat situat al carrer Gran de Sant Andreu, a tocar de la plaça del Comerç.

“Problema estructural”

Però quin ha estat el motiu real del tancament de l’emblemàtic local? El que més ha cridat l’atenció, d’entrada, ha estat el preu del lloguer astronòmic del local que havien de pagar els inquilins: 10.000 euros mensuals. La xifra ha acabat sent inassumible per als propietaris del bar, que van decidir tancar-lo el passat divendres 31 de maig. De fet, els veïns i clients habituals ja es van trobar les finestres del local empaperades.

Per la seva banda, el president de l’Eix Sant Andreu i de la Fundació Barcelona Comerç, Pròsper Puig, fa una anàlisi més profunda dels motius pels quals el local ha tancat. “És una anècdota que hagi tancat. El problema és estructural i no exclusivament del lloguer que pagaven”, afirma.

cartells de protesta

Cartells de protesta pel tancament del local. Foto: Línia

En aquest sentit, Puig diu que la gent té “un pensament idíl·lic” dels comerços emblemàtics, però que “la societat ha avançat”. “El negoci formava part de la vida familiar i això ja no era així. Darrere dels comerços emblemàtics que tanquen hi ha un nom i un cognom que s’acaben perquè no hi ha continuïtat generacional”, afegeix.

D’altra banda, aquest representant dels petits comerciants també creu que un dels motius que ha portat el Versalles a tancar, a més del lloguer, ha estat l’oferta que prestaven els nous propietaris. “El Versalles ja no era el que havia estat, perquè abans hi havia la persona de tota la vida que donava personalitat al negoci. Això s’havia perdut”, acaba dient el comerciant andreuenc.

Buscar solucions

Per resoldre bona part d’aquests problemes, Puig demana a tothom que reivindica els comerços emblemàtics que hi vagi a comprar. També considera que s’han de seduir les noves generacions per tal que es dediquin al comerç i es recuperi una certa herència generacional al sector.

Finalment, des de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar afirmen que el que els preocupa amb el tancament dels comerços de tota la vida és perdre la identitat. “A Sant Andreu ens sentim com un poble, i el poble és el seu comerç”, afirma Àlex Labad, membre de l’entitat veïnal. Per tot això, Labad acaba demanant més ajuda del consistori barceloní.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram