Pantalles

Quasi un de cada quatre joves atesos ho és per addicció a les pantalles. Foto: Diputació de Barcelona

Dels 321 joves que la Diputació de Barcelona va atendre els seus centres especialitzats en addiccions l’any passat, 203 ho van ser per consum de drogues (63,2%) i 118 (36,7%) pel mal ús de les pantalles. Des del 2016, el servei específic per atendre l’ús problemàtic de pantalles ubicat a Barcelona ha atès 216 usuaris de 12 a 21 anys. El perfil majoritari és un noi (81,6%) d’entre 14 i 15 anys, on l’abús principal és als videojocs, mentre que les noies (18,4%) ho són a les xarxes socials; amb presència de trastorn psiquiàtric (75%) i amb dificultats en el rendiment escolar.

Respecte a les addiccions a drogues, el perfil majoritari de casos tractats és un noi (71%), de 16 a 17 anys, consumidor de cànnabis (96%) amb policonsum principalment de tabac i alcohol, amb un patró de consum diari i presència de trastorns psiquiàtrics (70%), que va iniciar el consum entre els 15 i els 18 anys (65%) i que també presenta dificultats en el rendiment escolar.

Tant en el perfil de drogues com de pantalles s’observa, per tant, un alt percentatge de patologia dual, és a dir, l’existència simultània d’un trastorn addictiu i un altre trastorn mental. I en l’àmbit dels estudis, destaca un baix rendiment escolar (45%) i problemàtiques com absentisme, expulsions, repeticions i abandonament.

El cànnabis encara és la droga il·legal més consumida de forma diària i problemàtica (96%). Les substàncies tòxiques consumides simultàniament amb més freqüència continuen sent el tabac i l’alcohol, i en manté un increment en el consum de tranquil·litzants, èxtasi i cocaïna. També s’han incrementat els pensaments de mort o les idees suïcides.

Centre pioner

El centre de la Diputació que s’encarrega de les addiccions és l’SPOTT, que té la seu al carrer de Sant Honorat de Barcelona, i va ser el primer centre d’atenció a les drogodependències de tot l’Estat ara fa més de 40 anys. Des de l’any 2005, s’hi ha potenciat l’atenció a adolescents i joves, deixant de prestar altres serveis que ja estan coberts per la xarxa de drogodependències de la Generalitat de Catalunya.

L’any 2015 es va impulsar la descentralització del servei per donar resposta en l’àmbit de menors amb consum de drogues i les seves famílies en el territori. Actualment, hi ha centres SPOTT a les comarques del Vallès Oriental, Anoia, Osona i Berguedà.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram