Plaques solars

El municipi que més plaques solars té, és el d’Esplugues de Llobregat Albert Segura/ACN

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té previst construir 146 noves instal·lacions fotovoltaiques durant aquest any i el primer semestre del 2025. Així s’ha anunciat aquest dimecres en una roda de premsa en la qual també s’ha assenyalat que les noves plaques solars, sumades a aquelles ja estan en funcionament, faran que la totalitat dels municipis metropolitans tinguin alguna d’aquestes instal·lacions.

Així, les plaques produiran una quantitat d’energia equivalent al consum de més de 4.200 llars -10,5 MWp- que representarà el 4,1% del consum energètic de tots els subministraments municipals.

Segons indiquen des de l’AMB hi haurà dos tipus d’instal·lacions: les cobertes fotovoltaiques i les fotolineres per a vehicles elèctrics. Aquesta acció suposarà multiplicar per sis l’energia fotovoltaica generada en aquest tipus d’instal·lacions respecte al 2023.

Inversió milionària

Les 146 noves instal·lacions es desplegaran mitjançant el Pla de sostenibilitat ambiental (PSA) de l’AMB, fons europeus i la fórmula de col·laboració publicoprivada ESCO.

“El PSA és un pla d’inversions de 110 milions d’euros que busca impulsar projectes de desenvolupament compartit entre els ajuntaments i l’AMB, per reforçar les polítiques metropolitanes i adaptar-les als requeriments sorgits arran de la covid-19”, expliquen des de l’organisme. “Les instal·lacions finançades amb fons del PSA representen una potència de 5,7 MWp en 18 municipis metropolitans i una inversió total de 8,34 milions d’euros”, afegeixen.

Alhora la inversió que l’AMB ha rebut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional permetran que el 2025 hi hagi una potència de 4,4 MWp i suposa una inversió de 6 milions d’euros.

Els municipis amb més plaques

El municipi que més en té és Esplugues de Llobregat, amb més de 15, seguida de l’Hospitalet de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat.

Si es tenen en compte les instal·lacions privades, a l’àrea metropolitana de Barcelona n’hi ha 13.841, amb 132,90 MWp. Les 146 noves instal·lacions de l’AMB suposaran un increment de gairebé el 8% de la potència instal·lada actualment.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram