Ple municipal de Barcelona

Comuns, PSC i ERC han aprovat la nova regulació sobre l’habitatge. Foto: Blanca Blai/ACN

Barcelona ha acordat aquest divendres diverses mesures amb relació a la regulació de lloguers a la ciutat. El ple municipal ha decidit crear la Unitat de Disciplina de l’Habitatge de l’Ajuntament amb un equip jurídic i d’inspecció que es dedicarà al seguiment de “la implementació de la regulació de lloguers”, així com les sancions que se’n deriven. El text també aposta per reforçar l’equip jurídic de cada Oficina d’Habitatge per tal d’assessorar veïns sobre la nova regulació i per denunciar incompliments. Es tracta d’una proposició presentada per BComú que aprovada amb el vot del PSC i ERC, i els vots contraris de TriasxBCN, PP i Vox.

A més, el ple ha aprovat fer una campanya de comunicació a tota la ciutat que doni a conèixer els nous drets de les persones llogateres. Alhora, ha acordat donar suport “actiu” al Ministeri d’Habitatge per a la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans amb la missió “de regular i acotar el lloguer de temporada amb especial atenció a les zones tensades, perquè no esdevingui una escletxa per a treure pisos de lloguer residencial i passar-los al temporal”.

BComú, PSC i ERC, a favor

Inicialment, els comuns plantejaven crear una Oficina Llogatera, però el text ha estat modificat després d’un canvi acordat amb el PSC per tal que fossin les oficines d’habitatge qui prestessin el servei d’assessorament.
En presentar la proposta, la líder dels comuns, Ada Colau, ha demanat aplicar des de l’àmbit municipal “tots els límits” per evitar l’especulació “desfermada” a Barcelona. “Ens mereixem que ara que arriba la regulació tan esperada sigui efectiva per evitar que tots els barris s’omplin de situacions com la Casa Orsola”, ha dit Colau amb relació al bloc en lluita que ha patit expulsió de veïns per fer-hi lloguers de temporada.

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia d’Habitatge, la socialista Laia Bonet, ha assenyalat que l’habitatge “és una de les grans preocupacions i, per tant, ocupacions” del govern municipal i ha assegurat que pel consistori és “cabdal” que la llei es comenci a aplicar immediatament. A més, Bonet ha assegurat que, un cop entri en vigor, el consistori actuarà perquè la llei “es compleixi”.

Des d’ERC, la regidora Eva Baró ha defensat que l’aprovació de la proposició “posa en valor” la feina feta des del grup republicà els últims anys “per tal que la regulació del preu a l’habitatge a Barcelona sigui una realitat”. Baró, però, ha retret a Colau que durant els seus governs “no treballés per regular els lloguers de temporada” ni tampoc creés cap equip específic que ajudés als veïns de la ciutat “a reivindicar els seus drets” en matèria d’habitatge. Així mateix, ha criticat que la llei d’habitatge estatal s’hagi fet esperar tant de temps. “Vostès i socialistes no es posaven d’acord i ERC va haver d’intervenir”, ha defensat.

TriasxBCN, PP i Vox, en contra

Trias per Barcelona, PP i Vox s’han oposat a la mesura i han coincidit a destacar que durant els 8 anys de govern de Colau el lloguer a la ciutat s’ha disparat un 57%. Damià Calvet ha recordat als comuns que el Parlament va formalitzar un recurs d’inconstitucionalitat a la llei de estatal de l’Habitatge perquè “és una invasió de competències”. A més, ha culpabilitzat la llei estatal per no incloure cap referència als lloguers de temporada, una “escletxa monumental”.

Al seu torn, la regidora del PP Àngels Esteller ha carregat durament contra la proposició i ha acusat els comuns de fer polítiques per “enfrontar els llogaters” i de desprotegir els drets dels propietaris. “Vostès estan enfonsant el mercat de lloguer”, ha assegurat.

En la mateixa línia, des de Vox, el regidor Liberto Senderos ha defensat que el que Barcelona necessita és construir més habitatges en lloc de “culpar” els propietaris. En aquest sentit, ha retret a Colau que “la seva gestió hagi aconseguit que els preus dels lloguers augmentin més d’un 57%”: “Han aconseguit que l’habitatge s’encareixi per la manca d’oferta”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram