Collboni Marato Sang

La campanya s’ha presentat aquest dimarts en un acte a l’Ajuntament de Barcelona que ha comptat amb els alcaldes de les quatre capitals catalanes. Foto: Marta Vidal / ACN

La Marató de Donants de Sang de Catalunya arrencarà aquest dijous amb el repte d’arribar a les 10.000 donacions en una setmana. La campanya d’enguany, sota el lema ‘Fer-ho entre tots’, s’ha presentat aquest dimarts en un acte a l’Ajuntament de Barcelona que ha comptat amb els alcaldes de les quatre capitals catalanes.

Durant la presentació, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha reiterat que la donació de sang és un “gest carregat de solidaritat i generositat com pocs altres” i ha subratllat que l’objectiu de la campanya és “aconseguir fidelitzar” un grup més gran de persones que de forma recurrent facin donacions de sang. “Aquest 2024 més de 70.000 persones necessitaran rebre sang: parlem de familiars i persones properes a nosaltres, amb noms i cognoms, i està en les nostres mans que rebin aquest bé tan preuat que és la sang”, ha assenyalat.

Com és habitual, la campanya se celebra al gener per remuntar la baixada de donacions durant les festes de Nadal i, en aquest sentit, la directora del Banc de Sang i Teixits, Anna Millán, ha fet una crida a “l’altruisme col·lectiu”, ja que ara com ara només hi hauria “estoc” de sang per cinc dies, mentre que allò “idoni” és tenir reserves per vuit dies.

On i quan donar sang?

La Marató, que s’allargarà fins al pròxim 19 de gener, donarà el tret de sortida a l’hotel Avenida Palace, el dijous 11 a les 10 hores. A més, el dissabte 13 el Centre de Cultural del Born acollirà també una col·lecta de sang especial, amenitzada per diferents entitats culturals amb batucada i bingo musical, entre d’altres.

Els punts habilitats a Barcelona durant la setmana de la Marató seran els següents:

Dijous 11

  • Hotel Avenida Palace (Gran Via de les Corts Catalanes, 605) de 10 a 21 hores
  • Escola El Sagrer (carrer Costa Rica, 26) de 16 a 20 hores
  • Espai Josep Bota-Fabra i Coats (carrer Sant Adrià, 20) de 17 a 21 hores

Divendres 12

  • Centre Cultural Albareda (carrer d’Albareda, 22) de 17 a 20.30 hores

Dissabte 13

  • Centre de Cultural d’El Born (Plaça Comercial) de 10 a 21 hores

Diumenge 14

  • Centre Comercial Diagonal Mar ( Diagonal, 3) de 10 a 14 hores

Dimecres 17

  • World Trade Center Barcelona (Moll de Barcelona, s/n) de 9 a 14 hores

Dijous 18

  • EHTB Escola Hostaleria i Turisme (carrer Pintor Alsamora, 3) de 9 a 13 hores i de 16 a 20 hores

Cal recordar també que a Barcelona hi ha tres punts fixos de donació de sang, ubicats a l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Vall d’Hebron. A més, cada dia s’ubiquen diferents punts provisionals o unitats mòbils a diferents indrets de la ciutat.

Un castell tenyit de vermell

Com a novetat, per la companya d’enguany també es construirà el primer pilar casteller “digital” de Catalunya, que s’ubicarà al centre de les quatre capitals catalanes. El monument virtual, segons ha explicat el Banc de Sang, serà dinàmic i es podrà escanejar al mòbil, i s’anirà tenyint de vermell a mesura que augmentin les donacions. Aquest es mantindrà fins al pròxim 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang i quan s’espera que s’hagin assolit 130.000 donacions.

Caiguda de les donacions

Segons dades del Banc de Sang, les donacions fetes durant el 2023 van caure arreu de Catalunya respecte de l’any anterior i, especialment, ho van fer a la província de Barcelona. Concretament, l’any passat es van registrar 247.677 donacions a tot el territori, mentre que el 2022 en van ser 253.494. A Barcelona província, el 2023 es van fer 170.122 donacions, mentre que el 2022 173.897.

En la presentació de la Marató, el Banc de Sang i Teixits ha detallat que per aquest 2024 s’estima que més de 70.000 persones ingressades en hospitals d’arreu de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. És per això que, segons ha apuntat Millán, l’entitat calcula que al llarg de l’any caldran més de 260.000 donacions per cobrir tota la demanda.

L’impacte dels virus

Per altra banda, la directora del Banc de Sang i Teixits ha admès que l’augment dels contagis per virus com la grip o la covid-19 poden afectar el nombre de donacions, ja que les persones contagiades no poden donar sang, tal com ha subratllat. En aquest sentit, Millán ha insistit en la necessitat que les persones sense patologies que impedeixen la donació de sang facin el pas per tal d’assegurar que la demanda queda coberta. Millán també ha recordat que les persones que s’acaben de vacunar contra malalties com la grip i la covid-19 sí que poden donar sang.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram