Platja Badalona

Algunes platges han perdut fins a 40 metres de sorra. Foto: Ajuntament de Badalona

Els darrers temporals han deixat les platges metropolitanes en situació crítica. Les més afectades han perdut entre 20 i 40 metres d’amplada en tan sols un mes. De fet, en la majoria de casos, les platges han quedat amb entre dos i tres metres d’alçària menys. Aquest és el resultat principal de l’informe de seguiment que l’Àrea Metropolita de Barcelona (AMB) fa mensualment.

Les pèrdues d’amplada més greus s’han produït a les platges de les Barques de Montgat i a la Nova Mar Bella de Barcelona. Es tracta de les afectacions més importants dels últims 30 anys. En el cas de Montgat, des que es va construir l’espigó l’any 1980, i pel que fa a la platja de la Nova Mar Bella, des que es va fer la platja el 1992.

Segons expliquen des de l’AMB , “els successius temporals Aline, Bernard, Ciaran i Domingos van provocar una configuració atípica al litoral metropolità, amb vents de garbí i onatge de fins a 4,5 metres d’alçària”. “L’increment de la freqüència dels temporals en aquest cas, juntament amb la fragilitat de les platges, implica un augment de fluctuacions sobtades de l’amplada, que fan més vulnerables aquests espais naturals”, afegeixen.

Confiança en la regeneració

Malgrat les males notícies, des de l’AMB diuen que “cal esperar que part d’aquesta pèrdua d’amplada es pugui regenerar de manera natural gràcies a la dinàmica del fons marí del litoral català, amb flux de nord-est a sud-oest que va transportant els sediments de les desembocadures dels rius”.

Amb tot reconeixen que la situació extrema de sequera també implica menys aportació natural de sediments al mar a causa de la disminució dels cabals del Llobregat, el Besòs i la Tordera, que són els tres eixos fluvials que alimenten els sediments al litoral metropolità.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram