Pis de lloguer

La mesura s’emmarca en nou el Pla d’Adolescència i Joventut, que té 190 línies d’actuació i un pressupost de 85 milions d’euros. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Barcelona tirarà endavant les ajudes als joves per comprar electrodomèstics i mobles i facilitar la seva emancipació, tal com havia promès l’alcade Jaume Collboni en campanya electoral. La mesura s’emmarca en el Pla d’Adolescència i Joventut 2023-2030, que inclou 190 línies d’actuació, 73 de les quals noves, i disposa d’un pressupost de 85 milions d’euros.

Tot i que encara no s’ha definit quin serà el sistema per a poder accedir a aquestes aportacions econòmiques, Javi Rodriguez, comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament, ha dit que la voluntat del govern municipal és que la mesura s’inclogui en el Pla d’acció municipal.

Un projecte de vida a la ciutat

El nou pla s’adreça a gairebé mig milió de joves i adolescents d’entre 12 i 25 anys que viuen a la capital catalana i que representen el 28,5% de la població de la ciutat. Recull propostes de 850 joves, especialment del Fòrum Jove BCN, així com de 100 professionals municipals.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, ha destacat durant la presentació del document que és “més ambiciós i transformador que l’anterior, i té com a objectiu general garantir les condicions necessàries perquè les persones joves puguin desenvolupar el seu projecte de vida a la ciutat, a través de l’apoderament i el suport a la seva autonomia”. En aquest sentit, ha assegurat que és una proposta que no “deixa ningú enrere”.

Gay també ha apuntat que se sustenta en dades objectives de realitat juvenil obtingudes a partir de l’enquesta a la Joventut de Barcelona 2020, i ha assegurat que s’adapta a les condicions provocades per la pandèmia.

Més propostes

D’altres propostes destacades passen per fomentar la vocació científica entre les noies; impulsar un programa contra l’assetjament a les escoles; o implantar polítiques concretes en matèria d’emergència climàtica. La iniciativa també dona continuïtat a accions engegades en l’anterior pla, com ara reservar el 30% de les adjudicacions de lloguer assequible per a aquest segment de la població o oferir una tarifa bonificada als centres esportius municipals.

Educació i ciència

Pel que fa a l’educació, el pla incorpora un programa contra l’assetjament en centres educatius de la ciutat. A més, contempla accions per oferir suport i acompanyament en la universalització de les trajectòries educatives en estudis postobligatoris. Així, preveu fomentar l’Escola de Segones Oportunitats, impulsar l’FP dual a la ciutat i desenvolupar el Pla d’acompanyament per a les transicions educatives.

A banda, obre la porta a integrar la pràctica i la creació artística i cultural i científica en els projectes educatius dels centres i vincular-los amb els equipaments culturals i científics. En aquesta línia, destaquen accions per fomentar vocacions científiques en les noies.

Salut i gestió emocional

En el camp de la salut, proposa actuacions per treballar l’autoconeixement, la gestió emocional i l’autocura en l’adolescència, així com fer prevenció de riscos de malestar psicològic. Així mateix, incorporarà un programa d’educació emocional a totes les edats, accions per abordar la soledat no volguda en persones joves. També ampliarà la cobertura que donen els serveis d’escolta i acompanyament emocional i d’atenció psicològica per a adolescents i joves i insistirà en el pla de prevenció del suïcidi.

Per altra banda, contempla mesures per combatre el consum de drogues i les addiccions, especialment d’alcohol, cànnabis i joc d’apostes i de promoció de la salut als centres educatius i espais joves, especialment de prevenció de consum de tabac, alcohol, cànnabis i joc d’apostes.

Oci i esport 

Promoure les alternatives d’oci des de la proximitat dels barris; reconèixer les diverses realitats d’oci i culturals juvenils o crear una taula d’oci jove són d’altres actuacions remarcables. Pel que fa als canals i òrgans de participació municipal, les accions per garantir l’accés universal a la pràctica esportiva i la tarifa jove als Centres Esportius Municipals fins als 18 anys, es mantindran. A més, se seguiran fent les campanyes per prevenir les violències als entorns esportius i les que se centren a combatre conductes LGTBI-fòbiques.

Emergència climàtica

Finalment, i com a novetat, el pla es dota de polítiques específiques en matèria d’emergència climàtica. Proposa actuacions per avançar envers la sobirania alimentària i el consum ecològic, saludable i de proximitat, l’alimentació sostenible, la transició energètica i els residus zero.

84,7 milions d’euros

El document conté accions, serveis i equipaments pels propers set anys i es desplegarà a través de dos plans d’actuació quadriennals, per poder fer una primera revisió i avaluació l’any 2026 i actualitzar, definir i presentar la resta del pla l’any 2027. El Pressupost anual total del Pla és de 84,7 milions d’euros.

Fins a l’any 2026, fixa un total de 44 objectius que es tradueixen en 190 línies d’actuació. Gay ha definit la proposta com a “innovadora” perquè ha detallat que incorpora 73 noves línies d’actuació noves, 52 de seminoves i 65 de manteniment o permanents. Així mateix, ha explicat que un dels reptes als quals vol fer front és el de duplicar els seus usos entre els joves. Ha assenyalat que l’objectiu és passar de l’1,37 milions registrats a través de l’anterior pla a 2,5.

En aquest mateix sentit, s’ha expressat Javi Rodriguez, comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, que ha reconegut que moltes vegades la informació no arriba a tots els joves: “Volem seguir incrementant i que sigui substancial aquest creixement”, ha apuntat.

Així mateix, ha dit que la valoració dels usuaris dels serveis de l’anterior pla va ser de 5,3 en una escala de 0 a 7, una xifra positiva perquè representa un augment respecte de les dades de 2013 quan els joves van atorgar a les polítiques municipals en matèria de joventut un 3,2 sobre 7. Així, ha dit que la nova proposta s’anirà adaptant a les necessitats dels diferents districtes. “La previsió és que entre 2024 i 2025 es vagin desplegant els diversos aspectes de forma quirúrgica als diferents territoris”, ha comentat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram