David Mascort roda de premsa

L’executiu fa una crida a forçar l’estalvi per allunyar l’emergència, que implicaria restriccions al consum domèstic. Foto: Bernat Vilaró / ACN

El Govern ha declarat la preemergència per sequera aquest dimarts al sistema Ter-Llobregat, que aplega uns sis milions de persones en 202 municipis. El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d’aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. La resta de restriccions es mantenen igual que en fase d’excepcionalitat, exceptuant la dotació d’aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l’esport federat, que passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes.

Davant la situació de sequera, l’executiu ha fet una crida a “forçar” l’estalvi d’aigua per allunyar la fase d’emergència, que implicaria restriccions que afectarien el consum domèstic. “El moment és molt crític, estem davant d’una emergència nacional”, ha afirmat el conseller d’Ació Climàtica, David Mascort, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

La declaració afecta 202 municipis de 14 comarques, entre els quals la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana

Per tornar a una situació de normalitat, segons va apuntar el Meteocat la setmana passada, caldria una precipitació equivalent a la pluja que cau de mitjana a Barcelona en tot un any. Tanmateix, no es preveu cap episodi de pluja abundant en el curt i mitjà termini.

És per aquesta raó que el Govern ha decidit passar a la fase de preemergència en el sistema Ter-Llobregat, àmbit on viuen més persones i on hi ha una major concentració d’activitat comercial i industrial, atès que inclou l’àrea metropolitana de Barcelona.

Els 202 municipis

La declaració afecta 202 municipis de 14 comarques, entre els quals la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Qui consumeix més aigua?

Precisament, aquest dilluns l’ACA va actualitzar les dades de consum d’aigua per municipi durant el mes d’octubre. Segons es desprèn d’aquestes, dins el sistema Ter-Llobregat, que inclou les unitats d’explotació Embassaments del Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Ter-Llobregat, hi ha una seixantena de municipis que incompleixen la dotació de 230 litres d’aigua per habitant i dia.

La metròpoli davant la pitjor sequera dels últims 100 anys: la resposta la tenim al Baix Llobregat
WhatsAppEmailXFacebookTelegram