terratrèmol

Protecció Civil ha compartit els passos a seguir en cas de sisme. Foto: Pixabay

El 19 de novembre de l’any 1923 es va produir un terratrèmol a la Vall d’Aran, el més intens ocorregut al Pirineu català durant el segle XX. Amb motiu de la commemoració del centenari del sisme, Protecció civil ha compartit, a través de les xarxes socials, un videoresum per saber com actuar en cas de sisme.

Què fer en cas de sisme?

Aquest són els passos que, des de Protecció Civil, aconsellen seguir en cas que es produeixi un sisme. El primer pas, si et trobes a casa, és refugiar-te sota una taula sòlida o bé en un angle de la paret i protegir-te el cap. A més, t’has d’allunyar de les finestres i protegir-te d’objectes que puguin caure com és el cas de les llums, quadres, mobles, etc. S’aconsella no sortir dels edificis durant la sacsejada, ja que molta gent és víctima de la caiguda d’objectes.

D’altra banda, si ets al carrer, el primer que has de fer és allunyar-te dels edificis i pals elèctrics per evitar els objectes que puguin caure. En cas de no poder, aconsella que et refugiïs en un portal. Finalment, si estàs dins un vehicle, atura’t en un lloc segur lluny de tot allò que perilli de caure. Queda’t dins del vehicle amb els llums d’emergència encesos.

Què fer després?

Un cop s’hagi produït la sacsejada, has d’escoltar la ràdio i seguir les instruccions de les autoritats. També has de tancar les connexions d’aigua, gas i llum i evitar connectar cap aparell elèctric. El següent pas és evacuar l’edifici i emportar-te la teva documentació, roba d’abrigar i, si en prens, els medicaments que necessitis. Tot seguit, surt al carrer amb precaució i no utilitzis l’ascensor, en cas de tenir-ne. A continuació, t’has de dirigir a un lloc aïllat i protegir-te de la caiguda d’objectes. Ves pel mig del carrer, vigilant les voreres i el que hi pogués caure. En últim lloc, evita en tot moment entrar a l’interior dels edificis que s’hagin vist afectats per la sacsejada i evita les zones costaneres, ja que hi pot haver perill de grans onades.

I si et quedes atrapat?

En cas que et quedis atrapat o atrapada, has d’intentar mantenir la calma en tot moment. Evita crida i cobreix-te la boca i el nas per evitar la pols. Per acabar, colpeja rítmicament pilars, canonades o el terra per alertar els equips de rescat.

Sismicitat moderada

Catalunya és una zona de sismicitat moderada. De fet, la Xarxa sísmica registra anualment una mitjana de 1.000 terratrèmols, dels quals només una o dues desenes arriben a ser percebuts per la població. Tot i que a Catalunya es presenta de manera difusa, la sismicitat es localitza principalment a les comarques pirinenques, la Selva i la zona costanera.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram