Jordi Hereu

L’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu serà el nou ministre d’Indústria. Foto: Sílvia Jardí / ACN

L’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu serà el nou ministre d’Indústria i María Jesús Montero es manté al ministeri d’Hisenda i assumirà la vicepresidència quarta del nou govern de Pedro Sánchez.

Aquest dilluns es comencen a saber més detalls del nou executiu, que mantindrà el nombre de carteres que tenia fins ara, 22, de les quals 12 estaran en mans de dones i 5, les mateixes que tenia Unides Podem a l’anterior executiu de coalició, seran per a Sumar.

Collboni: “És una excel·lent notícia, té totes les capacitats i aptituds”

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha aplaudit el nomenament de Jordi Hereu i ha assegurat que és una “excel·lent notícia” i que aportarà el seu “bagatge i coneixement” com a alcalde i com a “persona compromesa amb els sectors econòmics amb els quals ha treballat darrerament”. Collboni també ha celebrat “com a barceloní i com a socialista” la designació de l’exalcalde de la capital catalana com a membre del nou executiu de Pedro Sánchez.

“És una excel·lent notícia, té totes les capacitats i aptituds i crec que ens anirà molt bé com a ciutat i com a país”, ha subratllat Collboni després de participar en la reunió constitutiva del Comitè Assessor d’Infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona.

El successor de Joan Clos

Jordi Hereu va ser alcalde de la capital catalana entre el 2006 i el 2011. De fet, va ser el candidat del PSC a succeir el llavors batlle Joan Clos perquè aquest va ser nomenat ministre d’Indústria. Així doncs, ara Hereu ocuparà una cartera que ja han ocupat anteriorment membres del PSC. Durant els mandats de José Luis Rodríguez Zapatero van ser ministres d’Indústria José Montilla, abans de la seva etapa de president de la Generalitat, i Joan Clos, que també va ser alcalde de Barcelona entre el 1997 i el 2006.

Hereu ha dedicat els últims 12 anys de la seva vida a l’empresa privada, apartat de la primera línia política, tot i que no ha deixat de militar al PSC. Fins ara ocupava el càrrec de president d’Hispasat, una operadora de satèl·lits de telecomunicació. Quan el 2011 va perdre les eleccions municipals davant de Xavier Trias, Hereu es va apartar de la política activa i va crear la consultoria Idencity, dedicada a les polítiques urbanes, que l’ha portat a diversos països, especialment a l’Amèrica Llatina.

Segons ha explicat el mateix Hereu, militant del PSC des que tenia 22 anys, la seva vocació política es va despertar quan només tenia 11 anys i va anar a un míting de Reagrupament Socialista protagonitzat per Josep Pallach. Des de llavors, Pallach ha estat un dels seus referents polítics.

El seu pas per l’Ajuntament

Hereu va aterrar a l’Ajuntament de Barcelona el 1997 com a  gerent del districte de Les Corts, on va finalitzar les obres de cobriment de la ronda del Mig. Després de les eleccions municipals del 1999, va passar a ser regidor de Les Corts i el 2004 faria el salt com a regidor de Seguretat i Mobilitat de l’Ajuntament i regidor del districte de Sant Andreu. El 2006, ja era el cinquè tinent d’alcalde.

El febrer del 2011, Hereu guanyava les primàries internes contra Montserrat Tura i tornava a ser el candidat del PSC a les eleccions municipals. Però el maig del 2011 Xavier Trias guanyaria les eleccions desbancant Hereu i 32 anys de socialisme a l’alcaldia de Barcelona.

Va entrar en campanya electoral per fer costat a la candidatura de Jaume Collboni

Com a alcalde va voler impulsar la candidatura per organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern que, posteriorment, l’alcaldessa Ada Colau va aturar. I Hereu també va ser un dels impulsors de les noves polítiques de mobilitat urbanes de Barcelona.

L’última aparició política d’Hereu va ser el maig passat, quan va entrar en campanya electoral per fer costat a la candidatura de Jaume Collboni.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram