Queixes

Les relacionades amb els contenidors són de les queixes més recurrents a Barcelona. Foto: Ajuntament de Barcelona

Inseguretat, males olors, incivisme, turisme… Quan parlem de les queixes de la ciutadania de Barcelona sovint ens referim a aquests grans temes que ocupen les portades dels diaris. Malgrat això, hi ha altres qüestions molt més mundanes que tenen una incidència notable en la vida dels barcelonins i que també generen malestar.

Segons explica el síndic de greuges de Barcelona, una d’aquestes queixes més comunes és la ubicació dels contenidors. “Recurrentment, la ciutadania barcelonina es dirigeix a la Sindicatura de Greuges de Barcelona per expressar la seva disconformitat amb la ubicació dels contenidors i per demanar canvis d’emplaçament, ja que les molèsties ocasionades sovint impedeixen al veïnat dur a terme el seu dia a dia amb normalitat”, afirma el defensor de la ciutadania.

Alhora, segons explica l’organisme, es tracta d’una queixa que no n’entén de barris. “Les queixes de la ciutadania per la ubicació dels contenidors s’estenen al llarg dels deu districtes i setanta-tres barris de Barcelona”, assenyala.

És per això que la Sindicatura recorda a l’Ajuntament que ha de procurar que “la ubicació escollida per instal·lar els contenidors de recollida de residus resulti la menys molesta possible”.

En aquest sentit, l’emplaçament dels contenidors és determinada per llei. Així, no es pot posar contenidors davant d’escales de veïns en voreres inferiors a quatre metres, s’han de buscar espais com places, solars o cases deshabitades, i preferiblement cal situar els contenidors a la calçada i al carril d’estacionament.

Quatre queixes recents

Segons explica el síndic, en els darrers temps ha rebut quatre queixes que demostren la preocupació que hi ha per aquest tema. En primer lloc, es tracta dels contenidors que hi ha al carrer de l’Encarnació al districte de Gràcia, just davant d’un habitatge, que és la planta baixa de la finca. Abans no estaven ubicats en aquest emplaçament, però amb la construcció de l’Escola Municipal Teixidores de Gràcia, es va fer una remodelació del carrer i s’han canviat de lloc.

El segon cas també el trobem en el districte de Gràcia, concretament al carrer de Josep Torres. Segons una ciutadana que viu en una planta baixa, al carrer hi ha dos contenidors davant de casa seva que generen males olors, acumulació de deixalles, i presència de rates i paneroles.

El tercer dels casos es troba al carrer dels Jocs Florals al districte de Sants-Montjuïc. Un veí ha traslladat a la Sindicatura el seu malestar per la ubicació dels contenidors davant la porta de la seva finca, on la vorera és molt estreta i hi ha problemes d’accés i mobilitat.

Finalment, trobem un cas al carrer Avenir al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Aquí, una ciutadana denuncia la nova ubicació d’uns contenidors davant de la seva finca i assenyala que abans de dirigir-se al síndic ja havia parlat amb l’Ajuntament per presentar una queixa signada per 81 persones.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram