Sala espera CAP Compte Borrell

La conselleria també vol que la logopèdia i la teràpia ocupacional s’integrin en el procés assistencial coordinat. Imatge d’arxiu

Els hospitals, els centres d’atenció primària (CAP) i els sociosanitaris gestionats pel Servei Català de la Salut (CatSalut) deixaran de derivar pacients a clíniques privades perquè facin rehabilitació a partir de 2025. Ho ha avançat el diari ARA i ho han confirmat fonts de Salut a l’ACN que han indicat que l’objectiu és que els metges rehabilitadors, fisioterapeutes, logopedes i terapeutes ocupacionals, s’integrin en el procés assistencial coordinat.

A finals de novembre la direcció del CatSalut donarà llum verda a la modificació parcial del decret que regula els convenis i contractes de gestió sanitaris i posteriorment es remetrà a l’executiu per a la seva aprovació final. D’aquesta forma, els centres públics i concertats i les fundacions i consorcis privats actuaran com a proveïdors.

Prop de 30 milions d’euros

Pel que fa a la fisioteràpia, el volum de contractació que canviarà de gestió amb la mesura és de prop de 30 milions d’euros que actualment estan contractats mitjançant concurs i que passarien a ser activitat contractada a proveïdors hospitalaris o d’atenció intermèdia.

Així, un cop s’aprovi la modificació del decret, els prop de 900 professionals de la fisioteràpia que estan contractats per les empreses privades se subrogaran amb els proveïdors del sistema sota el paraigua del conveni del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat).

D’acord amb l’ARA, l’últim expedient tramitat per assignar la prestació de la rehabilitació a empreses privades es va adjudicar l’any 2012 i va caducar el maig passat. En l’actualitat, el servei es presta mitjançant el procediment d’emergència i està previst iniciar un altre tràmit de pròrroga fins al 31 de desembre del 2024.

El rotatiu també ha apuntat que tot plegat implicarà que els diners invertits en rehabilitació ambulatòria i domiciliària no sortiran de la xarxa sanitària. Ha detallat que aquest model ja funciona en alguns territoris, com ara Lleida. A Tarragona també s’està aplicant ja a la Fundació Sociosanitària i Social Santa Tecla i a Girona a la Fundació Hospital de Palamós.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram