Cimera alcaldes

La cimera d’alcaldes ha comptat amb una vintena de representants de ciutats europees i la ministra Raquel Sánchez. Foto: Blanca Blay/ACN

Barcelona i una vintena de ciutats europees han reivindicat el seu paper per contribuir a una UE “més forta i democràtica”. Així ho recull una declaració conjunta signada per les ciutats que han participat aquest dimecres en una cimera d’alcaldes a la capital catalana.

Segons el text, els representants de les grans ciutats es comprometen a potenciar democràcies fortes, aprofundir en la participació de la ciutadania en la presa de decisions, i lluitar contra el populisme i la discriminació. Durant la declaració conjunta, que s’ha fet a l’Smart City Expo World Congress, a l’auditori de la Fira de l’Hospitalet, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que el “motor” d’Europa són les ciutats. Prèviament, els alcaldes europeus s’han reunit al MNAC, on s’han fet una fotografia de família.

Collboni també ha defensat que la veu de la UE s’ha de fer valdre “més que mai” i ha assenyalat que els consistoris s’han d’apropar als ciutadans, ja que són les administracions “més properes i eficients” a l’hora de canalitzar les polítiques que tenen un impacte directe.

A més, l’alcalde de la capital catalana ha aplaudit que el govern de l’Estat estigui, segons el seu punt de vista, disposat a escoltar les seves propostes i ha afirmat que la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea és una “oportunitat” per reafirmar el compromís de Barcelona en la defensa dels drets, la llibertat i la justícia social.

En la presentació de la declaració, l’ha acompanyat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez que ha dit que “les ciutats són els espais de democràcia, innovació i cooperació”.

Declaració conjunta

En la declaració, les ciutats es comprometen a continuar innovant per fer front a la crisi climàtica, social i econòmica i expressen preocupació per l’augment de les desigualtats socioeconòmiques. També fan una crida a les institucions europees i als estats membres de la UE perquè enforteixin “la democràcia, la descentralització i la participació local en el si de la UE”.

Igualment, demanen promoure la descentralització fiscal i la sostenibilitat financera; millorar la dimensió urbana de les polítiques europees, i involucrar les ciutats en els òrgans de representació europeus.

Les ciutats que han signat la declaració són Atenes, Barcelona, Bilbao, Bolonya, Brussel·les, Budapest, Espoo, Ghent, Hèlsinki, Màlaga, Milà, Múrcia, Oulu, Porto, París, Roma, Rotterdam, Sant Boi, Tallinn, Tirana, Torí i Viena.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram