tren rodalies

Segons els republicans, el pacte implicaria finançament, vies i trens. Foto: Arxiu

El PSOE i ERC han tancat un acord per al traspàs de Rodalies, segons ha pogut saber l’ACN. Es tracta d’una de les carpetes pendents per arribar a un pacte global sobre la investidura de Pedro Sánchez. Els republicans asseguren que el document pactat fa referència a un “traspàs integral” per fases i inclou vies, trens i recursos. De fet, que hi hagués un traspàs “integral” era una condició que ha posat ERC al llarg de la negociació i que el partit no pensava rebaixar. Amb la llei d’amnistia acordada i el traspàs de Rodalies encara s’encarrila més un acord entre socialistes i republicans per permetre la investidura de Sánchez. Quedarien pendents altres qüestions com reduir el dèficit fiscal i com avançar cap al referèndum.

Diverses fases

Segons fonts de la negociació consultades per l’ACN, el document que ERC i PSOE tenen pràcticament enllestit es titula Culminar el traspàs integral de Rodalies. Segons el pacte, que inclou el traspàs dels trens, vies i el finançament necessari, el traspàs es culminarà a partir de diverses fases per fer-lo efectiu.

Acord per a la llei d’amnistia

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, van tancar aquest dimarts un acord sobre la proposició de llei d’amnistia, que segons ERC inclou els fets relacionats amb el Tsunami Democràtic.

Els dos presidents van mantenir una conversa telefònica i, segons un comunicat conjunt, han desbloquejat “els últims detalls” de la llei. ERC i el PSOE “consideren assolides les seves expectatives i satisfets els seus principis polítics sobre aquesta norma”. La llei es registrarà pròximament al Congrés, previsiblement aquesta setmana, abans del debat d’investidura. La intenció del PSOE és que vagi signada conjuntament pels socialistes, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG.

A l’espera de Junts

Fins ara només es coneix l’acord, però no el contingut de la llei. El PSOE preveu no donar a conèixer el text definitiu de la proposició de Llei d’amnistia fins que no assoleixi també un acord amb Junts. El comunicat conjunt d’ERC i PSOE no concreta cap de les qüestions que contindrà, tot i que ERC ja ha avançat que s’hi podran acollir les persones perseguides pels fets de Tsunami Democràtic, que es troba a l’Audiència Nacional.

Fonts d’ERC han afegit que el pacte també inclou els CDR i que no concreta que l’1-O fos un delicte.

El text es registrarà al Congrés abans del debat d’investidura, previsiblement aquesta mateixa setmana. L’objectiu del PSOE és que la norma es registri amb la signatura de totes les formacions que aposten per l’amnistia. Fonts socialistes apuntaven aquest dimarts que és “lògic” que es presenti de manera conjunta.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram