Arrels

L’acte d’homenatge d’Arrels a les persones sense llar mortes es va fer davant de la Catedral de Barcelona. Foto: Juan Lemus

Com fa cada any des de 2016, la Fundació Arrels, juntament amb una vintena d’organitzacions del tercer sector, va sortir al carrer per conscienciar la ciutadania sobre les mortes de persones sense llar. L’acte celebrat aquest dimecres al davant de la Catedral de Barcelona va reunir nombroses persones que es van congregar per retre homenatge a les 66 persones de carrer difuntes que s’han registrat en el darrer any. Amb aquestes xifres, la fundació, en el temps que porta fent aquesta mena d’actes, ha comptabilitzat quasi mig miler de persones mortes.

Segons expliquen des d’Arrels, de les 66 persones que es van recordar dimecres, 29 vivien al carrer, 57 eren homes i 9 dones. “Les més joves són la Samira i el Mohamed; tenien 20 i 22 anys, respectivament i, tot i haver viscut a centres de protecció a la infància, en sortir van quedar desemparats”, expliquen des d’Arrels. “La més gran és el José; tenia 88 anys i va sobreviure durant 40 anys als carrers; quan per fi va aconseguir una petita prestació, ens va convidar a un cafè”, afegeixen.

Així mateix, el 29% vivia en un recurs residencial per a persones sense llar amb una salut fràgil. “També sabem que el 32% ha mort directament al carrer”, expliquen des de la fundació. “De fet, a Barcelona, durant els darrers dotze mesos, ens ha deixat una persona que vivia al carrer cada dues setmanes”, lamenten.

Vides molt més curtes

Sens dubte una de les dades més impactants que posa sobre la taula l’acte és la mitjana d’edat en què moren les persones sense llar. El 2022 tenien 57 anys que són 25 anys menys que la resta de veïns i veïnes de la ciutat, i 30 anys menys que les persones que viuen als barris més rics de Barcelona, és a dir, a Pedralbes i les Tres Torres.

“No tenir les necessitats bàsiques cobertes, viure durant molt temps a la intempèrie, patir agressions físiques o verbals, haver viscut situacions traumàtiques, no tenir targeta sanitària ni accés a una atenció sanitària continuada… són algunes de les causes que fan que la salut de les persones que viuen al carrer es deteriori”, expliquen des d’Arrels.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram