Punt de recàrrega elèctrica

L’Observatori DESCA afirma que els cotxes elèctrics no són accessibles per a la classe treballadora. Foto: AMB

Actualment, són molt pocs els que no aposten per un canvi en la mobilitat. Sigui a través de la millora dels transports públics o fent apologia del transport públic, tothom considera que el model basat en cotxes que funcionen amb gasolina té els dies comptats. De fet, com recorden des de l’organització en defensa dels drets humans Observatori DESCA, diversos països com la Xina, l’Índia, el Regne Unit, els Països Baixos i Noruega, ja han anunciat els seus plans per a una gradual eliminació dels vehicles de combustió interna. Per la seva banda, afegeixen des de l’observatori, la Unió Europea ja ha acordat prohibir la venda d’aquests vehicles a partir de l’any 2035.

“Per tal de mantenir les actuals necessitats de mobilitat, els diversos sectors socioeconòmics han iniciat una transició cap al vehicle elèctric, que ha experimentat un creixement continu fins al punt que, del total de vehicles matriculats nous el 2022, l’11% eren elèctrics”, expliquen des de l’organisme.

En aquest sentit, l’Observatori DESCA ha volgut alertar que “el model de transició cap al vehicle elèctric presenta alguns problemes importants”. A través d’un comunicat denuncien que els ciutadans ho tenen molt difícil per comprar un vehicle elèctric. Segons l’organisme, tant per raons econòmiques com d’insuficiència d’infraestructura de càrrega, el model del cotxe elèctric és inviable. “Una persona treballadora hauria d’invertir, com a mínim, el 30% del seu sou per comprar-ne un”, asseguren.

Alhora, consideren que l’actual sistema de producció i obtenció de minerals per a les bateries implica “vulneracions greus de drets humans, amb condicions laborals extremadament precàries, explotació infantil, discriminació per raó de gènere, expulsió de comunitats indígenes, espoli de recursos bàsics com l’aigua i assassinats de persones defensores, entre d’altres”.

Finalment, consideren que la mateixa fabricació de cotxes elèctrics és responsable de “danys greus al medi ambient a països del sud global com Xile, Ghana o Nova Guinea”.

Un acte per parlar de mobilitat

És per explicar la seva visió sobre la mobilitat sostenible que l’Observatori DESCA ha organitzat, el pròxim dilluns 23 d’octubre, a les sis de la tarda, a l’Espai Línia, juntament amb l’Associació Ecoserveis, un acte per presentar la seva guia i llibre Minant una transició ecològica. Impactes ambientals i socials de la mineria que sosté la transició a la mobilitat elèctrica privada. A més es durà a terme un debat sota el títol Com ens movem a Barcelona? Avions, creuers i cotxes: el transport que volem?

També serà aleshores que es presentin les conclusions de la guia Moure’ns com volem elaborada per l’Observatori DESCA i l’Associació Ecoserveis, que fa una radiografia de la mobilitat actual a Catalunya i Barcelona i que, a més, presenta una sèrie de propostes per encaminar el sector de la mobilitat i el transport cap a una “dimensió sostenible i equitativa per a tothom”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram