L’alcalde Collboni dirigint-se al Palau de la Virreina. Foto: Blanca Blay/ACN

El govern municipal de Barcelona de Jaume Collboni ha presentat avui el canvi d’estratègia de la remodelació de la Rambla, que ha de garantir el nou termini de finalització, l’any 2027. La novetat és que en lloc d’anar treballant per trams des de Colom fins a la plaça Catalunya, es farà primer la banda Besòs, després la Llobregat i, finalment, el tronc central.

Això implica que, durant les obres a banda i banda de la calçada, la mobilitat serà només de pujada, però es garantirà l’accés a habitatges, comerços i pàrquings. A més, mentre es facin les obres, s’impulsarà un pla d’accions culturals que contribuiran a potenciar la Rambla com a eix dinamitzador de Ciutat Vella.

Obres simultànies

Les obres començaran el juny de 2024. Durant aquest temps, la Rambla únicament tindrà un sentit de la circulació de vehicles, el que va des de Colom fins a la plaça de Catalunya, i no hi haurà circulació en sentit mar. Els primers deu mesos es treballarà a la calçada lateral Besòs, i durant aquesta fase els vehicles circularan, en sentit plaça Catalunya, per la calçada on actualment es baixa fins a Colom. Els deu mesos següents les obres es traslladaran a la calçada lateral Llobregat, i els vehicles aniran per la calçada de pujada que haurà quedat enllestida a la fase anterior. Els dotze últims mesos de feina serà el torn del passeig central per trams alterns per garantir en tot moment el pas de vianants, i en aquests moments els trams laterals ja estaran finalitzats i es podria recuperar els dos sentits de la circulació.

L’accés als habitatges, comerços, pàrquings, espais culturals com teatres i museus i el pas de serveis i emergències quedaran totalment garantits i la càrrega i descàrrega quedarà restringida als espais habilitats. A conseqüència d’això, hi haurà afectacions a les línies de bus que circulen ara per la Rambla. Arribat el moment, s’informarà adequadament dels itineraris i propostes de transport alternatius.

El nou Espai Rambla

La transformació de la Rambla contempla també un pla específic d’accions culturals que contribuiran a mantenir i reforçar el seu potencial com a eix dinamitzador del districte. El Pla Cultural de la transformació de la Rambla preveu reunions amb els equipaments tant per explicar el projecte i el pla d’obres com per recollir les seves problemàtiques concretes i gestionar les afectacions als equipaments.

Però més enllà de la feina per mantenir l’activitat cultural malgrat les afectacions, es vol potenciar una agenda comuna sota el nom de Cultura Rambla per visibilitzar més la programació cultural. Amb aquest objectiu es posarà també en marxa l’Espai Rambla, un espai de comunicació específic per arribar a tots els nivells i visualitzar el futur de la Rambla. De moment serà un espai virtual i, més endavant, també tindrà un punt de trobada presencial.

La reducció del termini de les obres a la Rambla és una petició recurrent dels Amics de la Rambla des de l’inici de la remodelació i Collboni es va comprometre a fer-ho realitat tot just després de ser escollit alcalde de Barcelona.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram