Collboni

El pressupost del govern de Collboni ha tingut en compte algunes de les demandes dels comuns. Foto: ACN

El govern municipal de Barcelona de Jaume Collboni ja té la seva primera proposta de pressupostos municipals i ara haurà de mirar de sumar suports per tirar-los endavant. Els socialistes han assenyalat que els comptes aposten per “la neteja i la seguretat a l’espai públic, l’atenció social i l’habitatge i la transformació dels barris”, i al mateix temps cal destacar que algunes de les novetats més destacables dels comptes es troben en la fiscalitat.

Des del govern municipal s’ha assenyalat que un dels principals objectius d’enguany és no augmentar els impostos que recauen en la ciutadania. En canvi, sí que s’augmentaran algunes taxes relacionades amb el turisme i vinculades a “activitats que tenen menys retorn social”. Es tracta, doncs, d’incrementar la taxa relativa als creuers amb escala de menys de 12 hores i als habitatges d’ús turístic. Aquesta taxa se situarà en el topall màxim, que es troba en els quatre euros.

“Habitatges d’ús turístics i creuers de curta estada tenen impacte en termes d’ús intensiu de l’espai públic, en els preus dels habitatges i de la convivència, i per tant es tracta d’incrementar els recursos que aporten a l’Ajuntament”, afirmen des del govern. Alhora, el consistori assenyala que això contribuirà a “fer front a les externalitats que generen i a la gestió que n’ha de fer la ciutat, en termes de majors despeses en manteniment, neteja o seguretat”.

Aquest increment de la taxa turística és justament una de les demandes dels comuns per aprovar el pressupost. El partit d’Ada Colau va presentar aquesta mesura dilluns en una bateria de 50 propostes més.

Sigui com sigui, si la proposta és aprovada per una majoria suficient al ple municipal, l’activitat turística passarà a ser el tercer ingrés de l’Ajuntament amb una recaptació estimada de 95 milions d’euros.

Apartur, en contra

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), però, rebutja la nova taxa turística que ha proposat el govern de Collboni per al 2024. La patronal considera que es tracta d’una mesura que “castiga” el turisme familiar i critica que els habitatges d’ús turístic (HUT) hagin de pagar més que els hotels. “El sector veu injust que la taxa turística que haurien de pagar les famílies que s’allotgen als HUTS sigui més alta que la que paguen els rics que s’allotgen en hotels de cinc estrelles”, defensa Apartur en un comunicat.

La patronal acusa el govern municipal “d’afavorir els interessos del lobby hoteler” i el “gran capital” per davant dels més de 5.000 petits propietaris d’habitatges d’ús turístic legals que hi ha a la ciutat. “És una mesura contrària al progressisme”, afirma el president d’Apartur, Enrique Alcántara. Apartur insta l’ajuntament a “perseguir l’oferta il·legal que no paga impostos” i lamenta que es posin “més traves” a un sector que, segons xifren, aporta cada any més de 347 milions d’euros.

Impost a les terrasses

Una altra de les modificacions que contempla el nou pressupost és en l’impost sobre les terrasses de bars i restaurants. “Atesa la finalització de la situació d’excepcionalitat per la Covid-19, desapareix la bonificació del 75% de la taxa que es va introduir com una mesura extraordinària el 2020”, han afirmat des del consistori. Així, el govern municipal proposarà la creació d’un impost progressiu “en funció del nombre de taules de la terrassa per fer que paguin més aquells que tenen més taules i cadires, i ocupen més espai públic”.

Pressupost de rècord

El govern municipal ha volgut treure pit del pressupost que ha presentat i ha assenyalat que és el més alt dels que ha tingut mai Barcelona. D’aquesta manera, l’any vinent el consistori comptarà amb 3.735 milions d’euros que suposen 140 milions més que el pressupost anterior.

És, segons els càlculs municipals, “un volum que representa prop del 4% PIB de la ciutat, una xifra que s’ha incrementat un 14% des del 2018 i que situa els comptes municipals com un motor de dinamització econòmica, de creació d’ocupació, de generació d’oportunitats i de millora de la vida de les barcelonines i els barcelonins”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram