Les autoritats presents en l’acte de l’impuls de renovables de la Diputació de Barcelona. Foto: ACN

L’interès per les comunitats energètiques continua creixent a l’àrea metropolitana i la Diputació ha decidit crear l’Oficina d’Impuls de Comunitats, que acompanyarà els ens locals de la província en tot el procés de creació i gestionarà un pressupost d’1,3 milions amb l’objectiu de promoure’n de noves. La notícia es va fer pública divendres en una visita al Prat de Llobregat per part de Candela López, vicepresidenta tercera de la Diputació, i Marc Serra, diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica. Els van acompanyar l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, i el director d’Acció Ambiental i Energia del Prat, Joan Herrera.

La nova oficina informarà els ajuntaments sobre els ajuts econòmics disponibles, els donarà suport en la presentació de sol·licituds i els assessorarà en la redacció d’ordenances. La previsió és que, amb aquest programa, que es desenvoluparà fins al setembre de 2025, es facin 1.400 accions d’assessoria als ens locals, es creïn una cinquantena de comunitats energètiques i es doni suport, de manera indirecta, a 450.000 habitants de la província. El projecte preveu també l’assessorament a un centenar de centres educatius de la província i un catàleg de tallers, recursos, seminaris tècnics i cursos de formació.

López va justificar la iniciativa subratllant que “un eix central de les polítiques de la Diputació de Barcelona és el foment de les energies renovables en un procés de transició energètica que és imparable”. I va fer èmfasi en el fet que “som l’administració que més està invertint en el desplegament d’energies renovables”. Per la seva banda, Serra va destacar que “les comunitats energètiques han de ser una de les columnes vertebrals de la transició energètica, per la seva aportació en quilowatts, per la seva proximitat, però sobretot perquè seran peça clau per a la democratització de l’energia”.

Durant la visita, López i Serra, van conèixer de primera mà projectes pioners en matèria de transició energètica, reproduïbles en altres municipis del territori, com l’Energia del Prat, una comunitat energètica local impulsada des de l’Ajuntament i que agrupa empreses, entitats i ciutadania amb la voluntat d’esdevenir una de les comunitats d’aquest tipus més grans de l’Estat. També la Casa de l’Energia, un espai d’assessorament energètic dirigit al veïnat, comerços i llars de la ciutat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram