Els programes tenen per objectiu reforçar el vincle entre la creació artística i l’educació. Foto Ajuntament

Desenes de creadors artístics col·laboraran amb una cinquantena d’escoles i instituts de Barcelona en activitats que promouen la creació en contextos educatius. Ho faran en el marc dels programes artístics impulsats per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació Barcelona, en cooperació amb altres agents culturals i educatius.

L’any passat més d’un miler d’alumnes van participar en aquests programes que  tenen per objectiu reforçar el vincle entre la creació artística i l’educació a la ciutat tot connectant creadors contemporanis i centres educatius. La majoria es duran a terme durant tot el curs i culminaran amb una presentació pública a finals de maig.

Programes per a tots els gustos

Els programes són molt diversos i combinen diferents objectius. En Residència permet a un artista implicar-se en un institut i crear una obra d’art amb la participació activa d’un grup d’alumnes d’ESO i els seus docents. En canvi, a espais c, els artistes poden desenvolupar una residència de dos anys en una escola primària, que posa a la seva disposició un espai de treball. Fora de reserves és un programa d’acollida temporal d’obres del fons d’art i comporta la instal·lació i l’exposició de les obres als centres.

D’altres programes inclouen altres formes d’art. Tot Dansa és un projecte educatiu adreçat a l’alumnat i el professorat dels instituts de secundària i batxillerat per promoure i afavorir la cohesió, la integració i el treball en equip a través del llenguatge del moviment i la dansa contemporània. I Escena Pilot impulsa la pràctica teatral en les aules dels instituts de Barcelona, per a oferir a l’alumnat adolescent una oportunitat de viure una experiència teatral en un entorn professional a Temps D’Art, un programa pilot als centres educatius públics de la Verneda i la Pau, s’interrelacionen la música, les arts escèniques i les arts visuals i plàstiques.

Els centres educatius tenen a la seva disposició diferents iniciatives adreçades a diferents etapes. Foto: Ajuntament de Barcelona

El programa ViBra celebrarà la segona edició amb els alumnes de 6è de primària de l’escola Pau Casals d’Horta i el músic i productor Pablo Volt, Pope, que els ajudarà a viure una experiència musical. També el Caixa d’eines, que involucrarà de manera directa 54 centres educatius i 63 equipaments per introduir pràctiques artístiques dins el currículum escolar. I, finalment, el Consell d’Innovació Pedagògica de Barcelona, que a través de les més de 150 entitats que l’integren, ofereix cada any més de 5.000 activitats de temàtiques molt diverses.

Enguany, el Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2023, que se celebrarà el pròxim dia 30 de novembre, tindrà com a lema La Cultura, font de creació i aprenentatges, a la Ciutat Educadora. Per commemorar-ho, El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà una jornada al voltant dels vincles i les interrelacions que es donen a la ciutat de Barcelona en els àmbits culturals i educatius. Serà un espai on es visibilitzaran els projectes i accions que s’han dut a terme en els darrers anys, així com els principals reptes de cara al futur.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram