L’alcalde Collboni durant la presentació del nou comitè d’experts en habitatge. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presentat avui el seu comitè d’experts en habitatge, un nou òrgan consultiu municipal, que assessorarà el Govern municipal en aquesta matèria. El grup estarà format per persones que tinguin un ampli recorregut en àmbits com l’urbanisme, el dret, la gestió i l’habitatge i neix amb la voluntat d’aportar propostes que ajudin a definir polítiques públiques per ampliar l’oferta d’habitatge assequible. La presidenta del comitè serà Carme Trilla, economista i especialista en polítiques públiques d’habitatge, i, actualment, presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge i de la Fundació Hàbitat3.

El nou òrgan aportarà coneixement tècnic del sector i contribuirà a identificar actuacions concretes que signifiquin millores substancials en aspectes com la tramitació de llicències, la gestió patrimonial del sòl, la definició de les tipologies d’habitatges, d’acord amb les noves realitats socials i familiars, i també en la recerca de fórmules per estimular la rehabilitació del parc existent. Les seves propostes es dirigiran al Consell de l’Habitatge Social de Barcelona, el màxim òrgan de debat i participació en aquest àmbit que té l’Ajuntament i on està representat tot l’espectre social de la ciutat.

La reserva del 30% de pisos socials: “Fer-la eficaç”

Durant la presentació l’alcalde ha destacat que els principals objectius del pla d’habitatge han de ser “abaixar els preus tant de compra com de lloguer”, “fer front a les necessitats creixents d’un segment de la població que estaria en condicions de pagar un pis si els preus del mercat fossin raonables” i incorporar “mesures pal·liatives” per als col·lectius més vulnerables.

Collboni també s’ha referit a la polèmica reserva del 30% per a habitatge social de les noves promocions, aprovada per Ada Colau el 2018. No la vol “suprimir”, però sí que vol “fer-la eficaç” perquè doni els resultats esperats. En aquest sentit, l’alcalde ha indicat que s’havien previst uns 300 pisos l’any a conseqüència de l’aplicació del 30% i que, passats cinc anys, no s’ha arribat ni als seixanta. “Alguna cosa no va”, ha apuntat, i per això cal “trobar la fórmula”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram