Collboni Cercle Economia

L’alcalde aposta per “rebaixar la crispació” amb els sectors econòmics i reivindica la col·laboració publicoprivada. Foto: Marta Vidal / ACN

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, convocarà els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, i les patronals Pimec i Foment del Treball el pròxim 22 de novembre per “intensificar el diàleg social a tots els nivells”. Així ho ha anunciat en la seva primera conferència com a alcalde al Cercle d’Economia, on ha tret pit de la gestió del nou govern municipal i ha subratllat la voluntat de l’executiu de “fer de l’acord una forma de govern”.

En aquest sentit, Collboni ha insistit en la necessitat de “rebaixar la crispació” amb els sectors econòmics de la ciutat i ha deixat clara la seva aposta per la col·laboració publicoprivada: “Oferim confiança, sense retrets, ni fent de la confrontació una manera de fer política”.

El socialista ha demanat “renovar” les relacions entre el sector públic i privat

Collboni ha insistit a defensar un model econòmic de ciutat que aposti per la col·laboració publicoprivada. Així, l’alcalde s’ha mostrat a favor de deixar enrere els “retrets” i ha ofert “confiança i diàleg” als representants dels sectors econòmics presents a l’acte. El socialista ha demanat “renovar” les relacions entre el sector públic i privat i ha defensat que la col·laboració entre ambdós “és necessitat i virtut” per tal de poder fer front a reptes com la mobilitat, l’habitatge i l’urbanisme de la ciutat.

El socialista també ha mostrat la voluntat de generar un marc de “confiança” per tal que les empreses que van moure les seves seus fora de Barcelona el 2017 tornin.

“Contra els incívics”

En la primera intervenció com a alcalde davant els representants del sector econòmic de la ciutat, Collboni s’ha centrat a treure pit de la gestió del consistori durant els primers 100 dies de mandat. Així, el socialista ha reivindicat mesures com el pla Endreça, amb inspeccions i sancions a les empreses concessionàries del servei de neteja, i l’augment i enduriment de les multes per “incivisme” i venda ambulant. “Anem molt de debò contra els incívics”, ha subratllat.

En la mateixa línia, Collboni ha reivindicat l’augment de la presència del cos de la Guàrdia Urbana als carrers de la ciutat, amb un augment de la plantilla fins als 3.500 agents: “No és la política més ‘sexy’ per començar un mandat, però és la bàsica”. “Res dona resultats immediats, però si no teníem això enfocat difícilment podíem enfocar debats de més profunditat”, ha constatat.

L’accés a l’habitatge, el “drama social”

En la seva intervenció, Collboni també s’ha referit al problema de l’accés a l’habitatge que existeix a la ciutat. L’alcalde ha afirmat que es tracta d’un “drama social” i ha criticat que “la no regulació ha tingut com a conseqüència que s’ha disparat el preu”.

Així, el socialista ha defensat la llei d’habitatge impulsada pel govern espanyol com a “mesura pal·liativa” per frenar l’espiral de pujada de preus, però ha insistit que a llarg termini la solució implica “promoure la producció pública de sòl per posar-lo a disposició dels operadors públics i també privats”, així com eliminar les “traves”. De fet, sobre aquest últim punt Collboni ha afirmat que la mesura de reserva del 30% d’habitatge a lloguer assequible “no ha funcionat” i ha recordat la voluntat de l’executiu de “flexibilitzar” aquesta mesura.

L’alcalde també ha reivindicat la cessió de 27 solars a la Generalitat per construir fins a 1.764 habitatges assequibles. “Si no fem res, continuaran apujant els preus”, ha afirmat.

L’ampliació de l’aeroport del Prat

En la conferència també s’ha fet referència a la proposta d’ampliació de l’aeroport del Prat, ara com ara aturada. Sobre aquesta, Collboni ha defensat que el debat està “mal plantejat” i ha assegurat que “primer cal parlar del model econòmic de futur”. L’alcalde ha reiterat la seva aposta per fer de Barcelona una “ciutat internacional” amb connexions directes i transcontinentals “amb els centres de producció econòmica i de talent”, i ha posat d’exemple les ciutats de Boston, Shanghai, Toronto, així com grans ciutats de l’Índia.

Sobre això, Collboni també ha recordat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que té “tot el suport personal i institucional” per tirar endavant el debat.

Barcelona, capital europea del xip

El socialista també ha tret del pla econòmic de la ciutat, el BCN Green Deal, impulsat en l’anterior mandat d’Ada Colau i que va marcar set nous sectors estratègics “claus” a desenvolupar a la ciutat (digital, indústria 4.0, salut i biotecnologia, creatiu, economia de proximitat, economia del visitant, economia verda, blava i circular), i que es van començar a desplegar en diversos districtes, com és el 22@ o la Zona Franca. “El que va funcionar en l’anterior mandat ho mantindrem”, ha afirmat.

Collboni també ha fet palesa la seva voluntat de convertir Barcelona en una de les capitals europees del xip, amb una aposta per “atraure talent i inversions”, i ha fet valdre el Supercomputing Center i la presència d’empreses com Cisco o Intel a la ciutat.

Finalment, l’alcalde ha recordat l’aposta del govern municipal d’increment de 20 milions d’euros fins a 60 milions el pressupost destinat als fons Accelera i DeepTech, creats per l’Ajuntament amb la voluntat de generar impacte econòmic i llocs de treball a la ciutat.

Acords amb Trias, però “tampoc hi ha pressa”

Preguntat sobre possibles pactes amb el grup municipal de Trias per BCN, Collboni ha admès que els socialistes i el partit de Xavier Trias -present a l’acte d’aquest dimarts- tenen “coincidències programàtiques” i ha afirmat que “espera” arribar a acords amb aquest. “Poden ser concrets, de governabilitat o de pressupostos”, ha indicat.

Tanmateix, Collboni ha subratllat que el PSC és “un partit progressista, amb un programa progressista” i ha defensat la voluntat “d’articular” també un bloc majoritari progressista. L’alcalde ha afirmat que és “molt conscient de l’aritmètica”, però ha assegurat que “tampoc hi ha pressa” a l’hora de definir pactes: “És una decisió important i de transcendència com per tenir un temps raonable per prendre la millor decisió”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram