Consell d'Alcaldes

El Consell d’Alcaldes ha proposat Jaume Collboni (al centre) com a president de l’AMB. Foto: AMB

Jaume Collboni serà la màxima autoritat metropolitana fins a l’any 2027. L’alcalde socialista de Barcelona ha estat investit president de l’Àrea Metropolitana el matí d’aquest dijous passades les onze.

La notícia, del tot esperada, confirma una tendència llargament establerta a la metròpoli: l’alcalde de la capital catalana és elegit president de l’AMB. Amb tot, Collboni ha hagut de complir tots els tràmits establerts per la llei per assumir el càrrec, proposat pel Consell d’Alcaldes de l’AMB, que està format pels 36 batlles dels municipis que conformen el territori.

Majoria absoluta

Jaume Collboni ha obtingut la majoria absoluta, que a l’AMB està situada en les dues terceres parts del consell. Posteriorment, ha estat el Consell Metropolità per al mandat 2023-2027, que està conformat per 90 consellers, qui ha confirmat la seva candidatura. La votació s’ha fet en un ambient distès, molt diferent del d’altres sessions de nomenament com la de l’Ajuntament de Barcelona. Collboni ha estat votat per 83 vots a favor. Aquesta majoria també era esperable, després que el PSC, Junts, ERC i els comuns renovessin dimarts el seu pacte de govern a l’AMB.

Xavier Trias ha estat, per edat, l’encarregat de presidir el ple de constitució del Consell Metropolità i ha estat ell qui ha proclamat Collboni president. Una ironia del destí, ja que durant algunes setmanes, el de Junts va ser el més ben posicionat per ser alcalde de Barcelona i, per tant, per ocupar el càrrec que aquest dijous ha ocupat el líder socialista.

Primer discurs de Collboni

Una vegada ha estat nomenat president metropolità, Collboni ha intervingut amb un discurs en el qual ha posat en valor l’entesa entre formacions polítiques que ha permès un ampli consens per investir-lo. Així, ha donat les gràcies a tots els consellers metropolitans, en general, i als quatre polítics que han conduït les negociacions entre partits, en concret. Es referia a Antonio Balmón (PSC), Isidre Sierra (Junts), Oriol López (ERC) i Lluís Mijoler (En Comú Podem). “Aquesta entesa demostra que s’ha posat l’interès general per sobre dels interessos partidistes”, ha dit Collboni.

Per altra banda, el president ha tret pit de la singularitat del fet metropolità. “La Barcelona metropolitana defensa la singularitat dels 36 municipis, perquè la nostra principal força és la nostra diversitat, i aquesta és alhora la nostra identitat”, ha assenyalat per afegir que “serem metropolitans o no serem”.

“Cal una política ambiciosa i un lideratge metropolità clar”, ha afirmat per, seguidament, esmentar els reptes més notables als quals s’enfronta l’organització supramunicipal. L’ecologia, l’habitatge, la millora de l’Eix Besòs o el transport públic són alguns dels temes que ha tractat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram