Cartipàs Diputació

La Diputació de Barcelona ha presentat el seu nou govern que tindrà set vicepresidències. Foto: Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest dimecres en un ple extraordinari, la seva nova organització per al mandat 2023-2027. Segons ha donat a conèixer l’organisme, l’executiu estarà format per 14 àrees i 7 vicepresidències.

Així, el nou govern, encapçalat per la socialista Lluïsa Moret com a presidenta, comptarà amb Marta Farrés (PSC) com a vicepresidenta primera; Dionís Guiteras (ERC) com a vicepresident segon; Candela López (En Comú Podem) com a vicepresidenta tercera; Marc Castells (Junts per Igualada) com a vicepresident quart; Eva Baró (ERC) com a vicepresidenta cinquena; Maria Eugènia Gay (PSC) com a vicepresidenta sisena i Josep Triadó (Junts) com a vicepresident setè.

En declaracions posteriors al ple, la presidenta de la Diputació de Barcelona Lluïsa Moret ha definit el nou govern com a un executiu “ampli, plural, divers, progressista i de progrés” i ha aplaudit que ERC, els comuns, Impulsem el Penedès i Junts per Igualada s’hagin sumat al govern. Moret també ha destacat la mà estesa per explorar “lògiques de consens i de construcció propositiva i possibilista en l’àmbit d’un govern estable i ferm que pugui complir els objectius d’aquesta gran institució”.

Un ple marcat per l’entrada d’ERC

La celebració del ple del cartipàs ha estat marcada per la incorporació a última hora dels republicans al govern de l’òrgan supramunicipal. En aquest sentit, i segons ha informat l’Agència Catalana de Notícies, el diputat de Junts, Ramon Bacardit, ha carregat durament contra ERC en la seva intervenció en el ple i ha acusat la formació de pactar “per la porta del darrere” amb el PSC. “Després de quatre anys de crítiques furibundes cap a Junts per pactar amb el 155 a la Diputació, ERC ho fa per la porta del darrere, no només a Barcelona, també a Tarragona i Lleida”, ha criticat. En la mateixa línia, Bacardit ha acusat els republicans de fer “filibusterisme polític”. “Només des d’aquesta lògica s’entén la desgana a l’hora de fer un pacte entre Junts i ERC”, ha denunciat.

Al seu torn, en una atenció als mitjans posterior a la celebració del ple, el diputat republicà Dinoís Guiteras, que amb el pacte amb el PSC es converteix en vicepresident segon de la Diputació, ha defensat el diàleg amb “tots” els grups. “És la responsabilitat de qualsevol partit polític, hem de negociar i parlar amb tothom per veure si les polítiques que volem impulsar tenen cabuda o no en un govern”, ha insistit.

Repartició de poder per àrees

El ple també ha aprovat la creació de les 14 àrees executives en què s’estructurarà el govern de la Diputació de Barcelona aquest mandat; Presidència (Lluïsa Moret i Núria Parlon, PSC); Serveis Generals i Transició Digital (Pilar Díaz i David Quirós, PSC); Bon Govern, Transparència i Participació (Dionís Guiteras i Antoni Vélez, ERC, i Marc Serra, comuns); Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat (Alba Barnusell, Javier Silva i Filo Cañete, PSC); Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana (Carles Ruiz i Ana Maria Martínez, PSC); Educació (Joan Josep Galiano i Glòria Colom, ERC).

I, finalment, Cultura (Jordi Martí, dels comuns); Feminismes i Igualtat (Eva Baró i Raquel Albiol, ERC); Esports i Activitat Física (David Escudé i Xavier Amor, PSC); Desenvolupament Econòmic i Turisme (Eva Menor i Abigail Garrido, PSC); Infraestructures i Territori (Sergi Vallès, d’Impulsem el Penedès, i Marc Castells, Junts per Igualada); Acció Climàtica i Transició Energètica (Marc Serra dels comuns, i Jesús Naharro, de PSC; Espais Naturals i Infraestructura Verda (Xesco Gomar, PSC, i Jordi Fàbrega, ERC); i Comerç, Consum i Salut Pública (Josep Ramon Mut i Olga Serra, d’ERC, i Gemma Tarafa, dels comuns.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram