Collboni Línia

Tradicionalment, l’alcalde de Barcelona és qui presideix l’AMB. Foto: Línia

Primer va ser la conformació dels ajuntaments, les alcaldies i els governs municipals de la metròpoli, i després la de la Diputació de Barcelona. I finalment, dimarts vinent serà el torn d’una de les administracions més importants del país: l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Segons ha donat a conèixer aquest divendres el mateix organisme, la setmana que ve tindrà lloc la signatura de l’acord de govern corresponent al mandat 2023-2027. Això significa que es farà públic “el nou full de ruta, que estipula les prioritats i línies de treball de l’administració per als quatre anys vinents”, el qual serà signat per “tots els grups que constitueixen el nou govern”.

Serà aleshores, quan, segons ha revelat a El Periódico el vicepresident executiu en funcions de l’AMB i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, el també socialista Jaume Collboni serà elegit president de l’organisme. Es tracta de la confirmació d’una notícia esperada, ja que tradicionalment l’alcalde de Barcelona exerceix aquesta posició.

El mateix Balmón és qui ha liderat l’acord metropolità que es presentarà el 25 de juliol i que quedarà ratificat dijous 27, quan se celebrarà el Ple de constitució del Consell Metropolità.

El que se sap del nou govern

De moment es coneixen pocs detalls del govern metropolità en el qual ha estat treballant Balmón. De fet, encara no se sap com es repartiran les vicepresidències executives de l’AMB, que són figures de gran importància, ja que s’encarreguen d’aplicar les polítiques de l’ens supramunicipal.

El que sí que es coneix és el tarannà que tindrà el nou executiu. Balmón ha explicat que “es treballa en un govern ampli i de consens”, com ja ho va ser el que va governar l’AMB entre el 2019 i el 2023, que comptava amb una aliança entre el PSC, ERC, els comuns i Junts.

En aquesta ocasió, però, Balmón ha volgut anar un pas més enllà i ha assenyalat que està treballant per incorporar el PP a “la governança” de l’organisme. “He parlat amb l’alcalde de Badalona per traslladar-li que creiem que Badalona i Castelldefels [també governada pel PP] han d’incorporar-se a la governança de l’AMB”, ha dit el socialista en declaracions a El Periódico.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram