Colau

Colau diu que el seu partit va votar Collboni amb “la pinça al nas”. Foto: ACN

L’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit aquest divendres en la seva intenció de formar un govern progressista a la capital catalana que inclogui els comuns, el PSC i ERC. Colau ha explicat que la decisió del seu partit de votar “amb la pinça al nas” Jaume Collboni com a alcalde es va fer per un “càlcul racional” perquè la seva formació podria “incidir” més en les polítiques de la ciutat que si l’alcalde fos Xavier Trias.

En una entrevista a TV3, Colau ha assegurat que no es va pactar el vot amb el PP ni va rebre pressions de Madrid per fer-ho. També ha assegurat que ara mateix es vol centrar en la política municipal i defensar la seva obra de govern, sigui des de dins o fora de l’executiu municipal. No obstant això, no tanca la porta a deixar el càrrec més endavant.

Alhora, la líder dels comuns ha explicat que després de les eleccions, amb qui primer va parlar va ser amb el cap de files d’ERC, Ernest Maragall, a qui va proposar anar junts a parlar amb Collboni per fer un govern de les tres formacions. Maragall no s’hi va oposar, però el socialista, ha dit Colau, no va voler fer cap reunió els tres junts, tot i que el pacte sumava 24 regidors. “Entre Collboni i Maragall no flueix la química”, ha assegurat.

De fet, Colau ha assenyalat que era Collboni qui tenia més responsabilitat i “havia de liderar les converses”, però, segons el seu parer, “va fallar”. L’exalcaldessa ha explicat que ella va intentar el pacte a tres fins al matí mateix de la investidura, escrivint un missatge a Maragall que aquest no li va contestar, perquè, altra vegada des del seu punt de vista, ja havia pactat amb Trias.

Per altra banda, Colau també ha dit que la primera opció de Trias era pactar amb Collboni, i que Maragall era el seu “segon plat”.

“Un càlcul racional”

L’opció de votar-se a ella mateixa també la va descartar perquè això donava l’alcaldia a Trias, sobre qui els comuns tindrien molt poca capacitat d’incidència, ha admès. “Va ser un càlcul racional, més enllà del que digui el cos. No podien manar només les emocions o el cansament de tants dies de converses”, ha afirmat. Així, Colau ha considerat que el nou alcalde no és “tan ambiciós” com els comuns en la transformació urbana de la ciutat i altres projectes socials, però ha dit que Trias hauria volgut “desmuntar” tota la feina del partit de l’exalcaldessa. “Sé què va fer l’antiga Convergència quan va governar a Barcelona: polítiques neoliberals o desinversió en escoles”, ha criticat.

Preguntada per les declaracions públiques de Jordi Martí, número 2 de la seva llista, 48 hores abans de la investidura negant una possible triangulació amb el PP per fer alcalde Collboni, ha explicat que fins a l’últim moment volien tancar la porta a “qualsevol escenari que no fos un pacte d’esquerres”. Això els va fer votar Collboni “sense entusiasme” i apostant pel “resultat menys dolent”.

També ha assegurat que no va rebre cap trucada des de Madrid, ni tan sols de Yolanda Díaz, de Sumar, que li va escriure per donar-li ànims. De fet, considera que el PP es va posar “nerviós” quan va saber que els comuns votarien a favor del cap de files del PSC. També ha negat que hi hagués una “operació d’Estat” fent referència a les comparacions que s’han fet amb els vots que va rebre de Valls fa quatre anys.

Per tot això, Colau encara aposta per un govern progressista de les tres formacions, compartint l’alcaldia, com ja va proposar abans de la investidura. “Amb deu regidors, una ultraminoria, no es pot governar, i jo ho sé perfectament perquè ho he viscut”, ha assegurat. Així, confia que ERC entri al govern municipal més endavant per “seguir defensant les polítiques fetes fins ara”.

Colau no s’ha donat un termini concret per aconseguir-ho, però diu que en tot cas serà després de les eleccions generals. Preguntada per si podria anar a Madrid si li proposen ser ministra i no assoleix el pacte tripartit municipal, ha dit que no s’ho “planteja”, però tampoc ha tancat la porta del tot a fer-ho. En tot cas, diu que ara mateix aposta per defensar el grup municipal i l’obra de govern feta durant els últims vuit anys.

Finalment, ha considerat un “improperi” la ja famosa expressió de Trias durant el ple, “que us bombin”, i ha dit que això demostra que tampoc va saber perdre.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram