Mapa zones tensionades

Municipis, entitats i particulars disposen de 20 dies per fer al·legacions. Foto: Generalitat de Catalunya

El Govern ja ha identificat les zones de mercat residencial tensionat, on es regularà el preu dels lloguers, que no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicat L’IPC. Es tracta d’una llista de 140 municipis, que s’ha publicat aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). La majoria es concentren a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la zona litoral catalana, on hi ha moltes vegades oferta insuficient d’habitatge assequible.

Ara, un cop concretades les zones tensionades per part del Govern, municipis, entitats i particulars tenen 20 dies per fer al·legacions si ho creuen necessari. Seguidament, la informació es traslladarà al Ministeri de Transports, que ha de donar el vistiplau a la llista, tot i que les eleccions estatals de juliol podrien retardar-ne l’aprovació.

Un cop aprovades per part del govern espanyol, les delimitacions del preu del lloguer en aquests municipis tindran una vigència de tres anys, prorrogables any a any repetint el mateix procediment.

Els 140 muncipis

LLista municipis tensionats

Com s’han escollit?

La llei considera zones tensionades aquelles en les que es compleixen dos requisits: primer, que el cost del lloguer o hipoteca, sumada a les despeses i cost de subministraments bàsics, superi el 30% de la renda mitjana de les llars; i segon, que el preu de lloguer o de compra d’habitatge hagi experimentat una crescuda acumulada en els cinc anys anteriors almenys tres punts per sobre del creixement acumulat de l’IPC.

Els grans tenidors

En el cas dels lloguers d’immobles que pertanyen a grans tenidors, un cop aprovada la limitació del preu, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu del lloguer.

Un gran tenidor és una persona física o jurídica propietària de més de deu immobles urbans d’ús residencial, o d’una superfície construïda de més de 1.500 m² d’ús residencial, excepte si es tracta de garatges i trasters.

Ara mateix, els tres principals grans tenidors d’habitatges de lloguer a Catalunya són CaixaBank i els fons d’inversió Cerberus i Blackstone.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram