La llei que regula l’aplicació de l’eutanàsia a Catalunya es va aprovar fa dos anys. Foto: Arxiu

El Departament de Salut ha informat que l’any 2022 es van rebre un total de 175 peticions de persones que necessitaven ajuda per morir, de les quals, finalment, es va assistir a 91. D’aquestes 91, 61 casos van ser a la regió de Barcelona.

Pel que fa als casos que finalment l’eutanàsia no es va aplicar, en el global català, 55 persones van morir abans de concloure el procediment, dotze sol·licituds van ser rebutjades, tres es van ajornar, una es va revocar i tretze més s’estaven verificant en data de 31 de desembre de 2022. Ara es compleixen dos anys des de l’aprovació de la Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia i el Govern ha valorat satisfactòriament la resposta del sistema a l’aplicació de la norma.

Per gènere, de les 175 persones que van sol·licitar l’ajuda l’any 2022, el 41% eren dones i el 59%, homes. L’edat mitjana de les persones que finalment van rebre la prestació era de 73 anys. La majoria de les sol·licituds procedien de l’atenció primària, 114, seguides dels centres hospitalaris, 51.

Les persones assistides patien malalties d’anys d’evolució que afectaven d’alguna manera la seva autonomia funcional i els ocasionaven una alta dependència, que feia necessària l’assistència d’altres persones per a la higiene, l’alimentació i altres activitats bàsiques de la vida diària.

La Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, l’òrgan independent encarregat de garantir la correcta aplicació de la llei, ha corroborat que l’aplicació ha estat satisfactòria, tot i la complexitat de la norma. També ha destacat que dona resposta a una necessitat social llargament demandada i que es va consolidant com una prestació més del sistema sanitari.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram