El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acompanyat de patronals i sindicats després de signar l’acord. Foto: Marta Vidal / ACN

El departament de Drets Socials va formalitzar ahir dijous un acord amb les patronals i sindicats per millorar les condicionals laborals dels treballadors del tercer sector. El pacte fixa per a 2023 un augment del 4% de les tarifes dels serveis i afegeix un pagament extraordinari equivalent al 2% per fer front a l’increment de costos energètics. També preveu un increment del 5% de mitjana a partir del 2024.

El pacte l’han signat el departament, UGT i CCOO, i vuit patronals, entre elles La Confederació i l’ACRA. Carles Campuzano, conseller de Drets Social, ha confessat que ha sigut un acord “laboriós”, però ha fet valdre que tots els agents “han entès la transcendència, importància i oportunitat”. Per la seva banda CCOO i UGT han subratllat que aquest acord “dignifica” les condicions i salaris dels treballadors del sector, i han insistit que es tracta de “la primera vegada” que l’administració “dona un espai per avançar”.

Les tarifes que es veuran incrementades arran del pacte corresponen a activitats transcendentals com ara l’atenció a la gent gran, la discapacitat, la salut mental, la infància i l’adolescència, l’acolliment i l’adopció, l’atenció precoç, el suport a l’autonomia, les drogodependències, el VIH i les tuteles. El departament calcula que permetran millorar les condicions laborals d’uns 80.000 treballadors.

Aquests increments, sumats a les millores acordades l’any passat, s’han traduït, segons el departament, en un augment del 12% en tres anys de les tarifes dels serveis d’atenció a les persones.

116 milions d’euros

Drets Socials destinarà enguany 116 milions d’euros per fer possible l’augment de les tarifes i l’increment de les prestacions econòmiques vinculades per a persones en situació de dependència. Els diners serviran també per pal·liar els efectes dels sobrecostos energètics. De cara el 2024, l’acord compromet a incrementar un 5% més les tarifes, que suposaria una injecció de gairebé 80 milions més, tot i que la decisió final dependrà de l’evolució dels pressupostos vinents.

Auditoria i monitoratge

L’acord recull el compromís del departament de monitorar l’evolució dels sobrecostos energètics per determinar si l’augment que s’aplicarà per al 2023 també pot incorporar-se a les tarifes en exercicis futurs.

Drets Socials també es compromet a realitzar un estudi d’escandall de costos, una mena d’auditoria, per tal d’actualitzar el cost que tenen els recursos gestionats per les entitats proveïdores dels serveis. Segons el departament, la previsió és que l’estudi estigui fet a finals del 2023 i que es vagi actualitzant any a any.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram