Terra malalta

La contaminació de l’aigua per excés de fertilitzants és un dels límits superats. Foto: Pexels

El planeta Terra ha creuat ja set de les vuit barreres de seguretat i justícia globals per mantenir la seva estabilitat i resiliència i el benestar de la humanitat. Així ho expressa un estudi elaborat per una cinquantena d’investigadors d’arreu del món que publica aquest dimecres la revista Nature.

L’informe analitza sistemes de barreres de seguretat planetaris per al clima, la biosfera, l’aigua i els cicles de nutrients i els aerosols a escales global i subglobal, i determina que les transgressions es produeixen arreu del planeta, i que més de dues d’aquestes barreres estan transgredides al 52% de la superfície de la terra, fet que afecta el 86% de la població mundial. Les transgressions més destacades es donen en les zones més poblades.

L’estudi analitza tant variables climàtiques i de recursos naturals com de justícia per a la població. En aquest sentit, alerta que un planeta segur implica que sigui just, també en els àmbits mediambientals.

Aigua contaminada

En el camp concret de la biosfera, l’informe alerta que ja s’han creuat les barreres de seguretat pel que fa a l’accés a l’aigua dolça, en el que respecta a la contaminació d’aquest element per l’excés de fertilitzants que s’aboquen als rius o en el camp de les reserves naturals. Una altra barrera superada és la de l’escalfament del planeta.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram