Platges

L’AMB ha presentat la temporada de platges a Gavà. Foto: AMB

La temporada alta de bany a les platges metropolitanes arrenca en plena fase d’excepcionalitat per sequera, el que obligarà a mantenir tancades les dutxes i els rentapeus, tret de les platges de Barcelona on en funcionarà una per sorral. Segons ha explicat des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en la presentació de la temporada de platges aquest dimecres a Gavà, la mesura permetrà estalviar 20.000 m³ d’aigua al mes. En la mateixa línia es reduirà un 80% la neteja amb aigua a pressió.

Alhora i en resposta a la tendència a l’alça d’anar a les platges en horari nocturn per l’increment de les temperatures, l’AMB adaptarà els horaris de la neteja per fer-la compatible amb els nous usos. “S’endarrerirà l’entrada de les màquines en funció de l’ús com es fa per Sant Joan”, ha explicat Ramon Torra, gerent de l’AMB.

El problema de la sorra

Per altra banda, l’AMB ha assenyalat que aquesta temporada s’ha viscut un augment de l’extensió de les dunes metropolitanes. “Malgrat la regressió estructural del litoral metropolità, la superfície dunar s’ha incrementat en set anys, xifra equivalent a 4,5 camps de futbol”, afirmen des de l’organisme. Les dunes de Castelldefels han crescut un 21% des del 2013 i les de Gavà gairebé un 15%.

“Els sistemes dunars són un pilar fonamental de la gestió integral de les platges metropolitanes, ja que actuen com a escuts protectors contra els temporals i com a reservori de sorra flexible”, afirmen des de l’AMB.

Sigui com sigui el cert és que el problema de la regressió de les platges metropolitanes no està solucionat. De fet, el govern estatal ha posat en marxa un paquet de cinc projectes que donaran resposta a la regressió estructural del litoral. A més ha iniciat la descontaminació de la platja del litoral de Sant Adrià.

Platges cada vegada més nocturnes

Segons ha constatat l’AMB en la seva presentació, hi ha un canvi en la utilització de les platges per part de la ciutadania. “La successió d’estius cada vegada més tòrrids, amb més freqüència de nits tropicals, ha implicat un canvi d’hàbits i usos de les platges”, afirma l’organisme. “Els usuaris tendeixen a anar-hi en hores nocturnes i les fan servir com a oasis tèrmics, per fugir de les altes temperatures i la xafogor”, afegeix. Aquesta nova tendència ha comportat una adequació del servei de neteja, amb reajustaments horaris i un increment de la neteja manual.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram