ZBE

Amb la Zona de Baixes Emissions no han augmentat el nombre de viatgers als transport públic. Foto: Miquel Codolar/ACN

És una de les mesures més controvertides del darrer govern municipal de Barcelona. La Zona de Baixes Emissions ha generat odis i, no tantes passions, i s’ha arribat a dir que no ha tingut un impacte real en la reducció de la contaminació.

Sigui com sigui un recent estudi elaborat per la sòcia de l’empresa KSNET i doctora de la Universitat de Barcelona, Maria Sánchez, determina com ha canviat la mobilitat a la ciutat d’ençà que va aplicar-se l’ordenança que sanciona la circulació dels cotxes més contaminants.

“Els resultats mostren que l’entrada en vigor de les sancions per a cotxes sense etiqueta ambiental va reduir el nombre de desplaçaments amb aquests vehicles en 19 punts percentuals més que els desplaçaments dels cotxes de benzina i dièsel amb etiqueta”, afirma l’estudi que s’ha donat a conèixer a través del col·lectiu 5cèntims.

Així mateix, des del 2019 s’ha reduït en un 26% el nombre persones que es mouen soles en cotxe respecte de les que ho feien acompanyades, i han baixat en un 39% els ciutadans que fan trajectes curts amb vehicle respecte de les que feien trajectes més llargs.

El transport públic

Un dels objectius de la Zona de Baixes Emissions era augmentar el percentatge de viatges que es fan amb transport públic. Ha succeït? Segons indiquen des de l’estudi, la reducció en l’ús de cotxes contaminants, no s’ha traduït en un augment de la mobilitat sostenible col·lectiva. “S’observa, majoritàriament, un efecte de substitució del cotxe per motocicletes o ciclomotors”, explica la recerca.

Alhora, els motoristes afectats per la Zona de Baixes Emissions, és a dir aquells que tenien una moto que no podia circular, en lloc de canviar de mode de transport, continuen movent-se de la mateixa manera. “Es pot concloure que les persones que tenien una moto afectada no es desplacen menys amb moto, sinó que ho fan amb una moto diferent i no contaminant”, indica l’estudi.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram