Joves

La Sindicatura considera que la mirada que hi ha cap al jovent és monolítica. Foto: Ajuntament de Barcelona

Tothom és jove durant la seva vida. És una etapa irrenunciable i és per a molts el moment fundacional del caràcter, de les amistats, dels interessos… Malgrat això, a mesura que la població es fa gran, la seva visió canvia respecte al jovent i, sovint, passa a menysprear aquesta etapa vital.

Així ho descriu l’Helena, una noia de menys de 28 que ha estat entrevistada en el darrer informe de la Sindicatura de Greuges de Barcelona: “El jovent només fem oci nocturn. O sigui, que només sortim de festa. Bé, jo crec que tenen com un imaginari del que és la joventut que no és real i que se l’han muntat. I em sorprèn perquè penso: ‘No vau ser joves? Tu només sorties de festa quan eres jove?, perquè sembla l’únic que existeix. Només puc fer botellots, portar-me malament, discutir amb la policia, que em parin perquè m’estic fent un porro pel carrer…”.

Certament, no tots els adults tenen aquesta mirada cap al jovent. De totes maneres si ampliem el focus i ens fixem en la relació que hi ha entre la política pública i els nois i noies menors de 30 anys, segons ha indicat el síndic David Bondia la tarda d’aquest dimecres, la distància entre ambdues parts és massa gran. Així, l’informe assenyala que “les polítiques de joventut no són una prioritat en l’agenda política”. “La sensació de les generacions joves és que la seva veu és menystinguda i les seves demandes no són prioritzades”, considera la Sindicatura.

Així mateix, en moltes ocasions s’analitza els joves de la ciutat com una massa informe. “La joventut no és una entitat sòlida i específica que actua i es mou per qüestions comunes”, diu el document presentat pel defensor de la ciutadania de la capital catalana.

11 propostes

Després d’analitzar aquesta situació la Sindicatura ha expressat la necessitat d’una “transformació per incloure la perspectiva juvenil durant tot el procés de creació de polítiques públiques que reconegui la petjada de l’adultocentrisme”.

Per això, la Sindicatura ha fet 11 propostes d’actuació que impliquen impulsar un nou pacte intergeneracional; formar treballadors i representants institucionals sobre interseccionalitat, adultocentrisme i perspectiva juvenil; dotar d’una estructura política i tècnica, pròpia a les polítiques de joventut; incrementar el pressupost dedicat a aquest àmbit; integrar les veus de les persones joves a través dels seus propis espais de participació; acomodar els espais de participació institucionals i fer-los significatius; informar sobre les polítiques i serveis a través de canals específicament juvenils; promoure la universalització dels serveis i prestacions de suport a les transicions juvenils; rejovenir de l’administració; establir una estratègia d’avaluació de la perspectiva juvenil a les polítiques públiques; i posar en marxa un sistema d’indicadors sobre la perspectiva juvenil en les polítiques públiques.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram