Racisme

SOS Racisme ha aconseguit que hi hagi més dones que denuncien casos de racisme. Foto: Gerard Vilà/ACN

Com cada any, la plataforma SOS Racisme ha publicat el seu informe anual sobre l’estat del racisme a Catalunya. En aquesta ocasió, el document aporta informació reveladora sobre quina mena de denúncies rep l’organització.

Malauradament, el 2022, SOS Racisme va detectar una tendència creixent de les denúncies. Així, l’any passat va rebre 337 situacions de racisme que són tres més que el 2021, però 149 més que el 2019. D’aquestes, 264 se situen a la regió metropolitana i més de la meitat a la ciutat de Barcelona.

Aquestes xifres territorials no haurien de sorprendre’ns, ja que el territori és on més població hi ha i on té la seu la mateixa organització. Sigui com sigui, el que sí que resulta significatiu són les tipologies de casos assumits per SOS Racisme. “La primera tipologia en nombre de casos nous assumits, i per tant denunciats, és la que correspon a les discriminacions i abusos perpetrats per membres dels cossos de seguretat pública amb un percentatge del 22% respecte del nombre total de casos nous assumits al llarg del 2022”, afirmen des de l’organització. En aquest sentit, el més impactant és que per primera vegada en cinc anys, SOS Racisme ha assumit més casos de denúncies de la policia que entre particulars.

D’altra banda, també sorprèn la distribució de denúncies per gènere. “Per primer any en la història del servei, el nombre de persones que s’identifiquen com a dones ha superat el nombre persones que s’identifiquen com a homes”, diu l’informe. En part, segons expliquen des de l’organització això té a veure amb els esforços de SOS Racisme per fer-se present “en aquest sector de la població”.

Finalment, l’informe indica un altre canvi de tendència. “Enguany és la primera vegada en què la majoria de les persones no són de nacionalitat espanyola, fita molt important i fruit d’un treball constant i continuat”, afirmen des de SOS Racisme. Així un 50% són estrangers en situació regular i un 35% de nacionalitat espanyola.

Amb tot, hi ha altres elements que no canvien. És el cas de la infradenúncia que, un cop més, ha assumit xifres molt altes. El 2022 set de cada 10 casos de racisme no van ser denunciats a les autoritats.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram