Càlculs autonom

Aquest 2023 la quota serà d’una forquilla d’entre 230 euros i 500 euros al mes, en funció del tram. Foto: Pexels

Amb l’entrada al 2023 va entrar en vigor un nou sistema de cotització dels treballadors autònoms. Fins al moment, els autònoms escollien una quota a pagar cada mes sense tenir en compte els seus guanys. Això ha canviat amb el nou sistema. El mecanisme es basa en els rendiments nets, és a dir, en els ingressos reals que esperen obtenir els treballadors per compte propi durant l’any, descomptant tot allò que es poden deduir. Si abans les cotitzacions es feien a partir d’una base escollida voluntàriament, el nou sistema, en canvi, fixa una forquilla d’entre 230 euros i 500 euros al mes, en funció del tram, que escull cada autònom.

El nou sistema contempla una rebaixa progressiva de la quota per als treballadors amb menys ingressos i un increment per als que més guanyen. Així, aquest 2023, la quota mínima –tram de menys de 670 euros de rendiments nets- és de 230 euros, mentre que la màxima és de 500 euros. El 2022 la quota mínima era de 294 euros. De cara al 2024, les quotes seran d’entre 225 i 530 euros, i el 2025, d’entre 200 i 590 euros.

Què he de fer?

Com a persona autònoma, pots comunicar els teus ingressos i ajustar la teva base. La primera modificació, de fet, pot fer-se ja des d’aquest passat 1 de març i per portar-la a terme només cal fer una estimació dels teus ingressos i notificar-la a la Seguretat Social a través del portal Import@ss o del Sistema RED. No et caldrà aportar documentació com en altres tràmits: has d’identificar-te, seleccionar la cotització i seleccionar el tram que s’ajusti a la teva estimació. La modificació s’aplicarà el mes següent.

Podràs modificar la teva base fins a sis vegades l’any (1 de març, 1 de maig, 1 de juliol, 1 de setembre, 1 de novembre i 1 de gener de l’any següent).

A més, abans de modificar res, pots consultar la quota aproximada que hauràs de pagar aquest 2023 en un simulador del mateix Ministeri de Seguretat Social.

I si pago massa?

El càlcul dels rendiments nets surt de la quantitat de diners que factura l’autònom, descomptant les despeses. Sobre aquesta quantitat s’aplica addicionalment una deducció per despeses genèriques del 7% (3% pels autònoms societaris). El resultat és la xifra que determinarà la base de cotització i la quota corresponent.

En qualsevol cas, les bases escollides tenen un caràcter provisional, fins que es procedeixi a la regularització dels rendiments anuals obtinguts al final de l’exercici fiscal. Si la cotització provisional efectuada és superior a la quota corresponent a la base màxima del tram, la Seguretat Social retornarà els diners que pertoquin.

I la tarifa plana?

Els autònoms que es donin d’alta al llarg de l’any 2023 gaudiran d’una tarifa plana de 80 € al mes. I els que ja en gaudien segueixen amb les mateixes condicions, tot i que els ha pogut variar la quota, donada l’alça en les bases. És per això que molts autònoms hauran vist incrementat el seu rebut mensual des del primer mes de 2023.

Qui pagarà menys?

Segons el govern espanyol, amb el nou sistema estalviaran diners els autònoms que ingressin fins a 1.300 euros. En canvi, a partir dels 1.700 euros de rendiment mensual, les quotes s’incrementaran progressivament. Els augments de quota més elevats seran pels que cobren més de 3.600 euros al mes, que hauran de fer front a 196 euros més de cotització; els que ingressen més de 4.050, amb 236 euros més; i els que guanyen més de 6.000 euros, que faran front a 296 euros d’afegit per quota.

Amb tot, segons el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, un de cada dos cotitzants passarà a pagar menys: “Tres de cada quatre autònoms ho podran fer per una quota igual o inferior, per tant, s’introdueix un element d’equitat molt important en el sistema”.

Revertir l'”anomalia”

Segons el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, la reforma pretén revertir l'”anomalia” que tenia el sistema vigent fins al 2022. Escrivá detallava al gener que el 84% dels autònoms de l’Estat cotitzaven per la base mínima, fet que els repercutia negativament en la pensió que rebien en jubilar-se. En aquest sentit, cal recordar que, segons els càlculs del govern espanyol, la pensió mitjana de jubilació del règim general és de 1.494 euros al mes, mentre que en els autònoms se situa al voltant dels 854 euros mensuals, al voltant d’un 40% menys.

El govern espanyol vol que entre el 2022 i el 2025 sigui un període de “transició” cap al model definitiu de cotització per “ingressos reals”, que es pretén completar com a molt tard el 2032. El 2025, però, caldrà tornar a negociar.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram