Anella Olímpica

Els falcons hauran de protegir l’Anella Olímpica dels coloms. Foto: Ajuntament de Barcelona

Els coloms i les gavines generen problemes a les instal·lacions de l’Anella Olímpica de Montjuïc de Barcelona. L’Ajuntament vol posar-hi remei i per fer-ho, contractarà un servei de falconeria.

Podria semblar un problema sense importància, però segons recull la documentació del projecte liderat per Barcelona de Serveis Municipals, “la plaga de colom urbà, pot transmetre malalties com ara histoplasmosi, pneumònia i salmonel·losi”. Alhora són aus “portadores de diversos paràsits com ara xinxa del colom, la paparra de colom i la mosca del colom”, afegeixen.

Els problemes no acaben aquí. Si ens centrem en l’Anella Olímpica, la documentació indica que els excrements de gavines o coloms “donada la seva quantitat i volum”, constitueix “un seriós perill per als elements arquitectònics petris i metàl·lics, a banda que si la densitat de coloms i gavines és alta pot causar la mort de zones verdes”. Finalment, aquestes animals també “descol·loquen teules i cobertes, provocant problemes en desguassos, baixants i canalons”.

És per tots aquests motius que l’Ajuntament de Barcelona utilitzarà falcons per eliminar els coloms i les gavines d’aquestes instal·lacions. Valorada en 245.000 euros, la iniciativa té com a objectiu l'”eliminació per dispersió, de la població de gavians de la Cúpula del Palau Sant Jordi de Barcelona, amb tècniques de falconeria”. A més vol aconseguir control la colònia de coloms amb gàbies trampa, controlar la població de cotorres i permetre l’eliminació de nius de coloms ubicats dins el recinte de l’Anella Olímpica.

Els vols dels falcons

Els falcons realitzaran dues menes de vols. El primer és l’anomenat “vol d’assetjament” i en aquest cas els falcons s’encarregaran de capturar els coloms o gavines.

La segona mena de vols que es faran seran els “vols de marcatge”. “La seva finalitat és aconseguir que les poblacions d’aus identifiquin l’Anella Olímpica com un espai en el qual és habitual la presència de depredadors”, diuen des de l’Ajuntament.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram