Aplicacions mòbil

Aquests són els principals senyals. Foto: Pexels

Segons l’informe de ciberpreparació Hiscox 2021, el 48% dels ciberatacs a empreses es filtren a través de telèfons mòbils, siguin dels dispositius corporatius o dels que són propietat dels seus treballadors. És per això que es fa tan important conèixer quins són els senyals que podem observar en el nostre mòbil i que ens poden donar pistes per detectar si està hackejat.

Els senyals que indiquen si el mòbil està hackejat:

1. Funcionament defectuós del telèfon

Si el teu mòbil comença a comportar-se de manera estranya, per exemple, si la bateria es descarrega més del que és habitual, si s’apaga i es reinicia sol, si s’obren aplicacions sense el teu consentiment o si hi ha un retard en la seva resposta, o si mostra missatges d’error inesperats, podria ser un senyal que hi ha algú manipulant el teu aparell.

2. Aplicacions desconegudes

Si veus aplicacions instal·lades al teu mòbil que no has instal·lat tu mateix o si algunes aplicacions deixen de funcionar de manera adequada, també podria ser un senyal que el teu mòbil ha estat hackejat.

3. Consum de dades elevat

Si notes un augment significatiu en el consum de dades o hi ha càrrecs inusuals a la teva factura sense cap explicació, podria haver-hi alguna persona fent servir el teu telèfon per accedir a Internet, fer trucades internacionals o enviar missatges de text a números prèmium.

4. Missatges desconeguts

Si reps missatges de text, correus electrònics o notificacions que no són familiars per a tu, podrien voler dir que han accedit al teu mòbil.

Com puc solucionar el problema?

  • Actualitzar el sistema operatiu: assegura’t que el teu mòbil estigui actualitzat amb la darrera versió del sistema operatiu. Això pot ajudar a solucionar vulnerabilitats que els hackers podrien aprofitar.
  • Instal·lar un antivirus per tal d’escanejar, detectar i eliminar programes maliciosos que podrien estar causant problemes.
  • Reiniciar el mòbil: si sospites que el teu mòbil ha estat hackejat, reinicia’l de fàbrica per eliminar qualsevol programari (software) maliciós que pugui estar instal·lat.
  • Canviar totes les contrasenyes: és important canviar totes les contrasenyes associades a comptes importants, com ara el correu electrònic, les xarxes socials o el banc en línia.
  • Configuració de seguretat: assegura’t que la teva configuració sigui adequada per a evitar possibles atacs. Configura la pantalla de bloqueig, el control d’accés a les aplicacions, les actualitzacions automàtiques, i altres característiques per augmentar la seguretat.
  • Evitar descarregar aplicacions de fonts no fiables: fes-ho només de fonts oficials, com ara Google Play o l’App Store. Verifica les ressenyes abans de descarregar qualsevol aplicació.
  • Evitar connectar-se a xarxes Wi-Fi públiques. Aquestes xarxes poden ser insegures i permetre a un hacker accedir al teu telèfon. Si has de connectar-te a una xarxa Wi-Fi pública, utilitza una connexió VPN per encriptar les dades.

Eva Remolina, AMIC

WhatsAppEmailXFacebookTelegram