Euros

El salari de referència no és el mateix per a les persones que viuen soles o les que tenen fills. Foto: Arxiu

Com ja fa anys que porta fent, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha fet públic, aquest dijous, l’anomenat salari de referència metropolità. Aquest concepte determina la remuneració “suficient perquè una persona que treballi i la seva família puguin viure dignament” al territori.

Segons l’organisme, la xifra relativa a l’any 2022 s’enfila fins als 1.447 euros mensuals. “Això suposa que les famílies de l’àrea metropolitana van necessitar un 7,6% més que l’any 2021 per fer front a les necessitats bàsiques de les llars”, afirmen des de l’AMB. “Aquell any, el salari de referència metropolità es va situar en els 1.345 euros al mes”, afegeixen.

Aquest increment del salari de referència té a veure amb la pujada dels preus dels aliments i del cost de l’energia, que representen el 34% del cost de la vida. Una pujada que, segons l’AMB, no s’ha pogut aturar amb “la rebaixa d’alguns títols de transport públic i la gratuïtat de Rodalies” que han suposat “una reducció de 46 euros de mitjana en el pressupost destinat a la mobilitat”.

Així, són sobretot les despeses domèstiques aquelles que han patit un augment més gran. Des de l’AMB expliquen que “la inflació, causada per l’inici de la invasió a Ucraïna, que va disparar els preus en l’alimentació, i l’increment del cost de l’energia, ha provocat que calguin més diners per fer front al cistell de la compra i a les necessitats bàsiques de les llars”. És per aquest motiu que l’any 2022 fer la compra va ser, de mitjana, 92 euros més car que l’any 2021, i pagar els subministraments, 41 euros més car.

No tothom ho viu de la mateixa manera

Tal com han explicat des de l’AMB, el salari de referència es calcula d’acord amb la mitjana de tota la ciutadania metropolitana. En aquest sentit, no és el mateix tenir o no tenir fills o viure sol o en parella.

D’aquesta manera, qui ho té més difícil per poder afrontar les despeses són les persones que viuen soles amb fills. Aquí, el salari de referència se situa en els 2.453 euros. A continuació hi ha les parelles amb dos o més fills (1.681 euros), les llars unipersonals (1.596,68 euros), les parelles amb un fill (1.366 euros), les llars de tres adults amb fills (1.261 euros), les parelles sense fills (1.114 euros), les llars amb dos adults (1.097 euros), i finalment les llars amb tres adults sense fills (901 euros).

WhatsAppEmailXFacebookTelegram