Pla de Barris

Bon Pastor és un dels indrets en els quals s’ha posat en marxa el Pla de Barris. Foto: Blanca Blay/ACN

Un informe elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) conclou que el Pla de Barris té un efecte favorable en la salut mental, l’activitat física i la salut percebuda en les dones dels barris on s’ha fet més inversió per habitant.

Tanmateix, en els homes no s’observen resultats favorables i tampoc es veuen canvis en aquella població que viu en barris en els quals la intervenció ha estat d’intensitat mitjana.

Així, l’informe de l’ASPB ha comparat els 16 barris que s’han beneficiat del Pla de Barris entre 2016 i 2020, amb 17 barris de la ciutat que tenen característiques socials i econòmiques similars, però que no han estat inclosos en el pla.

Les millores més notables són en els nou barris que van tenir una inversió per sobre dels 727,6 euros per habitant: Trinitat Nova, Bon Pastor, Baró de Viver, Ciutat Meridiana, Vallbona, Torre Baró, Sant Genís dels Agudells, La Teixonera i Trinitat Vella.

Els resultats en salut en aquests barris s’han comparat amb set més on s’ha fet una inversió per habitant per sota d’aquesta xifra, com ara el Raval o el Gòtic, i també s’han comparat amb 17 barris de característiques similars com el Poble-sec, el Carmel, Canyelles o La Prosperitat, no inclosos en aquest pla.

Salut mental i mala salut percebuda

En els barris amb més inversió per habitant, el percentatge de dones amb mala salut mental disminueix i passa del 44 al 40% mentre que en els barris no inclosos en el Pla de Barris empitjora i va del 22 al 33%. Per contra, en el cas dels homes la prevalença de mala salut mental empitjora fins i tot en els barris amb més inversió per habitant i passa del 17 al 22%.

D’altra banda, el percentatge de dones amb mala salut percebuda es desploma del 43 al 24% mentre que no hi ha canvis significatius en el cas dels homes.

Pel que fa a l’activitat física entre les dones en barris amb més inversió per habitant, el percentatge millora i passa del 7,5 al 18% i es redueix el percentatge de dones amb obesitat.

Segons l’ASPB, els millors resultats en les dones poden estar relacionats amb la major participació d’elles en les accions del Pla de Barris, que parteixen de pitjors indicadors de base que els homes i potser fan més ús del barri a causa del seu rol com a responsables principals del treball domèstic i de cura.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram