Vigilància

El sistema de reconeixement facial havia de servir per facilitar la feina als agents de seguretat. Foto: TMB

En una setmana, TMB ha decidit retirar de forma momentània el seu projecte de càmeres de videovigilància amb reconeixement facial al metro. El 15 de febrer l’empresa municipal anunciava que posaria en marxa un “nou sistema d’anàlisi d’imatges antiintrusió de nova generació” i aquest dijous ha confirmat que la controvertida iniciativa quedava “suspesa a l’espera de la decisió de l’òrgan de contractació”.

La decisió s’ha produït per evitar que una tecnologia tan sensible com la de reconeixement facial s’instal·li a les d’apetències del metro. “Hem retirat la licitació perquè sigui inequívoca la voluntat de no fer reconeixement facial”, afirmen des de TMB en declaracions al Línia.

La documentació del projecte indicava que TMB instal·laria una tecnologia -en fase de prova pilot- que incorporaria un sistema de reconeixement facial que havia de servir per detectar l’entrada de persones que havien comès actes vandàlics com fer grafitis. D’aquesta manera, TMB podria saber quan les persones que havien fet grafitis entraven de nou al metro per ajudar als agents de seguretat a perseguir-les. A més, permetria controlar les matrícules i els vehicles que entren al metro, i “reconèixer quan una persona no porta la mascareta o la porta mal col·locada”. Aquest darrer extrem resultava sorprenent, ja que l’obligació de dur mascareta ja no està activa des de feia quasi un mes.

Abans que se suspengués el projecte, TMB havia assenyalat que “tot i que el software ha estat demanat amb els requisits més alts de prestació tècnica, no està prevista la utilització de totes les funcionalitats, com la de reconeixement facial i, per descomptat, tant el software com la seva pròpia utilització han de complir amb tots els requisits legals i de protecció de dades”. Malgrat això, ara TMB es desdiu i considera que cal reelaborar la licitació. Així mateix, l’empresa assegura que mai va tenir cap mena d’intenció de fer servir aquesta tecnologia.

El projecte continua endavant

Així mateix, de cara al futur, TMB presentarà el mateix sistema per perseguir els grafiters sense la tecnologia d’última generació del reconeixement facial que, segons alguns organismes com Lafede.cat o l’Observatori de Drets Humans i Empreses en la Mediterrània, pot vulnerar el dret a la privacitat. “Mantenim la idea de millorar la seguretat per poder reaccionar a temps i mitigar els problemes causats per vàndals i grafiters, i els problemes d’intrusió a les instal·lacions de metro que poden afectar a la seguretat i qualitat del servei de la xarxa de metro”, diuen des de l’empresa pública per a aquest diari.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram