Síndic de Barcelona

La presentació de l’informe anual ha comptat amb el síndic de Barcelona David Bondia i amb l’adjunta Eva G. Chueca. Foto: Línia

El síndic de greuges de Barcelona, com cada any, ha fet balanç de la seva feina. D’aquesta manera, durant el 2022, el defensor de la ciutadania de Barcelona David Bondia va fer 1.554 actuacions de les quals 566 eren queixes, 31 actuacions d’ofici i 957 assessoraments. Això suposa, segons el mateix organisme, un augment de les actuacions amb respecte l’any anterior.

Així, aquest dijous, la Sindicatura ha explicat en roda de premsa que per fer el recompte s’han agrupat les actuacions d’una forma innovadora. “En lloc de fer-ho pel tipus de queixes, les hem agrupat pels drets que estan en joc”, ha comentat Bondia. Així, la diferència s’estableix entre quatre tipus de drets.

En primer lloc, hi ha els drets per aconseguir una ciutat més equitativa que han suposat 425 actuacions i que tenen a veure amb la protecció social, el dret al lleure o el dret a la salut. En segon lloc, les actuacions relacionades amb els drets per aconseguir una ciutat diversa (185) que són aquelles que tenen a veure amb la infància, la gent gran o la diversitat religiosa. En tercer lloc, les actuacions per fer la ciutat més habitable i sostenible (343) que són les que es relacionen amb el benestar animal, la mobilitat o la convivència pacífica. Finalment i, en quart lloc, la Sindicatura s’ha referit als drets per aconseguir una ciutat més garantista (601) que són les relacionades amb l’atenció correcta de les administracions, els drets funeraris o els drets digitals.

Les xifres indiquen, doncs, que aquest darrer grup és el que més actuacions ha acumulat, concretament el 46%. D’altra banda, pel que fa als districtes en què més queixes s’han detectat, trobem l’Eixample (18%) i Sant Martí (12%). Tanmateix, el síndic ha reconegut que al primer dels districtes és on el defensor de la ciutadania té la seva seu i, per tant, és normal aquesta situació. Per altra banda, els districtes amb menys queixes han estat les Corts (5%) i Sarrià-Sant Gervasi (6%).

10 àmbits en els quals cal millora

Per altra banda, l’adjunta del síndic, Eva G. Chueca, ha explicat aquells aspectes en els quals l’Ajuntament hauria de fer millores de cara al futur i ha explicat quines són les mesures que recomana prendre l’organisme. Així, s’ha referit a l’ampliació de l’atenció presencial dels serveis socials. “La continuïtat de l’atenció telefònica després de la pandèmia respon a la instauració del teletreball en l’àmbit laboral i no ha necessitats tècniques”, ha assenyalat Chueca.

A més ha considerat necessari “accelerar la retirada d’amiant a la ciutat” i per això ha demanat al consistori que augmenti els esforços i agilitzi “les seves actuacions per garantir condicions bàsiques de salut pública”.

En tercer lloc, la Sindicatura ha afirmat que cal “erradicar les violències i garantir la reparació del dany de les víctimes d’abusos sexuals. En quart lloc, ha demanat garantir eficaçment el dret al descans, perquè el soroll és “el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població”.

A continuació Chueca ha esmentat la necessitat de millorar l’accessibilitat dels espais i serveis de la ciutat. Així mateix, també ha demanat garantir l’atenció als joves migrants sense referents familiars i “donar una resposta integral al lleure juvenil”.

La vuitena de les reclamacions tenia a veure amb la pobresa energètica. “Cal fer un pas més en el reconeixement del dret humà a l’energia per abordar un problema estructural que afecta la ciutadania”, ha dit l’adjunta al síndic.

Seguidament, s’ha referit a la necessitat d’agilitzar l’empadronament per a les persones sense domicili fix, un tema en el qual si bé a Barcelona està fent esforços en positiu, segons el síndic no es pot dir el mateix dels municpis del voltant.

Finalment, Chueca ha demanat “garantir l’eficàcia de l’administració municipal”. “El dret a la bona administració és un dels principals motius de queixa de la ciutadania de Barcelona”, ha explicat l’adjunta.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram