gorres mossos

Els fets penals amb armes blanques augmenten un 32%. Imatge d’arxiu

Segons les dades del balanç de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, les violències sexuals van créixer un 26,9% a Barcelona el 2022 respecte al 2019. En el balanç, també destaca que els fets penals instruïts amb armes blanques han crescut un 32%.

D’altra banda, els indicadors que milloren són els furts, que, en concret, han baixat un 26,6%. En total, el 2022 es van registrar 193.286 fets delictius, el que representa un descens del 14,6% respecte al 2019, quan se’n van denunciar 226.366.

Els Mossos atribueixen aquesta reducció de la delinqüència principalment amb el descens de furts i robatoris amb violència a la via pública. També ho vinculen amb el descens dels robatoris amb força a interior de domicili i robatoris amb força i violència a establiments comercials. La resolució, de fet, va augmentar un 4,5% respecte l’any 2019.

Les violències sexuals augmenten en un 27%

Una de les dades destacables del balanç policial és l’augment de les violències sexuals en un 27%. També són notòries les dades en l’àmbit de la violència de gènere. Les denúncies mantenen una tendència a l’alça cada any i respecte de l’any 2019 aquests fets delictius van augmentar un 24,5% pràcticament en tots els apartats: pugen especialment els maltractaments i la violència habitual a la llar en un 58%, i el trencament de condemna en un 53%.

Com a resposta a aquesta realitat es va posar en marxa el Pla Contra les Violències Sexuals, que va néixer per prevenir delictes sexuals especialment en entorns d’oci. Durant l’any passat, es van fer 339 dispositius en l’àmbit de la nit, amb patrullatges i potenciant els itineraris segurs. També es van fer 492 contactes i 5 presentacions al sector de l’oci nocturn als responsables d’aquest sector: treballadors, vigilants de seguretat privada, controladors d’accessos, hotelers, taxistes.

Balanç positiu: “Aquest és el camí”

Davant d’aquestes dades, l’alcaldessa Ada Colau i el conseller Joan Ignasi Elena han fet un balanç positiu per la davallada dels fets delictius en un 14,6%. “Podem dir que Barcelona ha consolidat la tendència a la baixa i és la ciutat de l’Estat que més està reduint el nombre de delictes”, ha dit Colau, que ho ha vinculat al reforç d’agents de la Guàrdia Urbana, una major presència de Mossos a la ciutat i una bona coordinació amb Interior. “Aquest és el camí”, ha conclòs. Tanmateix, ha afegit que cal treballar per millorar la percepció ciutadana d’inseguretat a Barcelona i ha demanat que la seguretat quedi al marge de qüestions polítiques o electorals.

Per la seva banda, Elena s’ha felicitat també per la disminució de la delinqüència i ha reivindicat la “proximitat” que ha de tenir la policia, l’aposta per fer créixer el cos i també la coordinació i treball compartit amb la Guàrdia Urbana.

Augmenten els delictes contra les persones

Elena ha destacat que augmenten els delictes contra les persones i ha admès que això produeix “angoixa”. En concret, s’ha referit a les violències sexuals i ha dit que la percepció dels agents implicats en la prevenció i abordatge d’aquest tipus de violències és que s’explica perquè s’està disminuint la xifra oculta. “Es denuncia més perquè la gent se sent més interpel·lada”, ha indicat el conseller. En aquest àmbit, ha dit, cal actuar i per això ha defensat el Pla Contra les Violències Sexuals.

Colau ha reconegut que li preocupa l’augment dels fets delictius denunciats, però ha indicat també que ara hi ha més consciència que es pot denunciar aquell fet i ha celebrat l’aplicació del protocol per la prevenció de les violències sexuals en el sector de l’oci nocturn. Amb tot, ha apuntat que “queda molt per fer”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram